Kirjoita hakusanasi

Neurodermatiitti

Neurodermatiitti

Mainos:

Neurodermatiitti on erikoinen, kutiseva ihosairaus. Naisilla sitä esiintyy usein kaulalla, miehillä taas säärien alaosassa tai nilkoissa. Neurodermatiittia voi kuitenkin ilmetä myös kehon muissa osissa. Ihottuma uusiutuu herkästi useita kertoja, ja se voi puhjeta esimerkiksi ihon raapimisärsytyksen tai hyttysten tai mäkäräisen pureman seurauksena. Taipumus neurodermatiittiin altistaa sen syntyyn.

Kliininen kuva

Ihottumaa esiintyy usein rajatulla alueella, eikä kutina ole kovin intensiivistä, mutta ihottuman raapiminen pahentaa tilannetta. Iho paksuuntuu ja karkeutuu sekä kutisee entistä kovempaa. Ihottuma voi muuttua reilusti punaiseksi ja hilseileväksi.

Taudin syyt

Tauti ei johdu allergiasta. Alttius tämäntyyppiseen muuhun ihoärsytykseen vaikuttaa myös neurodermatiitin syntyyn. Helposti voi syntyä myös kierre, jossa vahingoittunut iho kutisee ja sitä raavitaan, jolloin iho ärsyyntyy vain lisää. Tämä niin sanottu kutinakierre voi kestää jopa vuosia.

Hoito

Tautikierteen katkaisemiseksi vaaditaan vahvoja kortisonivoiteita tai kortisonipistoksia. Näitä hoitokeinoja voi myös yhdistää tehon parantamiseksi. Vaikeammissa tapauksissa myös valohoidosta voi olla hyötyä. Sairaus ei ole vaarallinen, mutta se on harmillinen ja voi myös uusiutua herkästi. Ajoissa aloitetulla hoidolla voi vaikuttaa siihen, ettei tauti enää uusiutuisi. Onkin viisasta säilyttää aina kortisonivoiteita kotona varalla ja ottaa voiteet käyttöön nopeasti, mikäli huomaa vaivan olevan uusiutumassa.

 
Mainos:

Tämä sairaus koskee asiaa:

Lue myös

Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos: