Kirjoita hakusanasi

Punajäkälä (lichen ruben planus)

Punajäkälä (lichen ruben planus)

Mainos:


Punajäkälä on vaaraton ihosairaus, joka ei myöskään tartu. Syitä sairauden puhkeamiseen ei vielä tiedetä. Todennäköisesti sairaus johtuu elimistön reaktiosta omia kudoksia vastaan. 

Tietyt psyykkiset tekijät sekä lääkkeet altistavat punajäkälälle tai hyvin samankaltaisille ihomuutoksille. Punajäkälää esiintyy eniten 30−60-vuotiailla, mutta sairaus voi puhjeta minkä ikäisenä tahansa.

Taudinkuva

Ihottuman kehittyminen vie yleensä muutaman viikon. Ihottumaa esiintyy varsinkin ranteissa ja nilkoissa, mutta sitä voi olla myös ympäri vartaloa. Iholle ilmestyy ensin pieniä sinipunertavia näppylöitä, jotka myöhemmin yhdistyvät ja muodostavat laajan ihottumaläiskän. Etenkin säären sisäosissa ihottumaläiskä usein paksuuntuu ja hilseilee. Ihottuma voi aiheuttaa kovaa kutinaa. Kun ihottuma paranee, se voi jättää iholle useiksi kuukausiksi pigmenttiläiskiä, jotka haalistuvat vähitellen.

Punajäkälää esiintyy myös suun ja sukuelinten limakalvoilla, joille voi ilmestyä valkoisia juosteita, verkkomaista kuviota tai läiskiä. Limakalvoilla olevat muutokset voivat olla kipeitä.

Sairauden kehittyminen

Punajäkälä paranee yleensä itsestään 1–2 vuodessa, mutta sairaus voi myös kroonistua. Etenkin säären sisäosan ihomuutokset ovat usein hyvinkin hankalia ja hitaasti paranevia, kuten myös limakalvojen muutokset.

Sairaus voi uusiutua useita kertoja.

Tietyt lääkkeet voivat aiheuttaa punajäkälää muistuttavaa ihottumaa

Tietyt lääkkeet aiheuttavat ihottumaa, jota voi olla hyvin vaikea erottaa punajäkälästä.

Sellaisia lääkkeitä voivat olla esimerkiksi tulehdusta rauhoittavat lääkkeet, verenpainelääkkeet, nesteenpoistolääkkeet, epilepsialääkkeet, diabeteksen hoidossa käytettävät lääkkeet, rauhoittavat lääkkeet sekä antibiootit. On kuitenkin hyvä muistaa, että nämä lääkkeet eivät aiheuta kaikille ihottumaoireita. Ihomuutokset ovat näihin lääkkeisiin liittyvä hyvin harvinainen haittavaikutus.

Hoito

Punajäkälää sairastavan kannattaa välttää liiallista kiirettä ja stressiä, vahvoja mausteita, kuumuutta sekä voimakasta auringonpaistetta. Kutina on usein punajäkälän pahin oire. Kutina voi johtaa kiusalliseen kierteeseen, joka vaikuttaa ihottuman paranemiseen sekä synnyttää uusia ihomuutoksia. Joissakin tapauksissa potilaan oireita hoidetaan kutinaa lievittävillä tableteilla.

Akuutissa punajäkälässä, johon liittyy myös voimakasta kutinaa, oireita lievitetään kortisoniruiskeella, tai suun kautta muutaman viikon ajan otettavilla kortisonitableteilla. Hoidon avulla kutina saadaan rauhoittumaan. Iho-oireita hoidetaan tavallisesti ulkoisesti kortisonivoidekuurilla 6−8 viikon ajan tai jopa pidempään. Hoitoa ei pidä jättää kesken äkillisesti tai lopettaa liian aikaisin, vaan lääkehoito lopetetaan asteittain, jolloin ihottuman uusiutumisriski pienenee. Varsinkin jalkojen ihottumalla on taipumus uusiutua herkästi. Limakalvoilla esiintyvää punajäkälää hoidetaan omilla hoitomenetelmillä. Vaikeaa punajäkälää voidaan hoitaa myös muiden toimenpiteiden avulla.

 

Mainos:

Tämä sairaus koskee asiaa:

Lue myös

Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos: