Kirjoita hakusanasi

Punatäplähilseily (Pityriasis rosea)

Punatäplähilseily (Pityriasis rosea)

Mainos:


Tauti on tavallinen ihosairaus. Se ilmenee erityisesti kouluikäisillä lapsilla useimmiten tiettyinä vuodenaikoina, esimerkiksi keväisin ja syksyisin. Joskus se voi syntyä myös virusinfektion seurauksena. Tauti ei ole kuitenkaan tarttuva.

Taudin syyt

Tauti ilmenee yleensä parin punoittavan ja hilseilevän läikän ilmestyessä iholle. Läikät ovat yleensä keskeltä ohuempia ja hailakampia. Läikkiä esiintyy yleensä ylävartalossa, joskus jopa käsivarsissa ja jaloissa. Ne ovat usein isompia kuin myöhemmässä vaiheessa ilmaantuva ihottuma. Yleensä läikät ilmestyvät iholle muutama päivä ennen ihottuman alkua.

Aikuisilla tautia esiintyy joskus kaulassa, mutta vain harvoin muualla kasvojen alueella. Ihottuma on vähäisempää, ovaalin muotoista ja vaaleanpunertavaa, myös ihon hilseilyä voi esiintyä. Ihottumaa voi esiintyä myös pitkin kylkiä ja selässä.

Taudin kulku

Ihottuma on tavallisesti melko symmetristä. Se voi joskus kutista, varsinkin jos iho on ärsyyntynyt esimerkiksi varomattoman hoidon, kitkan tai hankauksen seurauksena. Tällöin ihottuma muuttuu yleensä kiukkuisen punaiseksi, mikä viittaa tiettyyn ekseematyyppiin.

Pityriasis rosea on muutoin tavallinen ja hyvänlaatuinen tauti, mikä paranee yleensä itsestään kuudessa viikossa. Se ei yleensä uusiudu myöhemmin.

Taudin hoito

Yleensä ei tarvita erityistä hoitoa ollenkaan. Mikäli ihottuma kutisee, kutinaa voi helpottaa viilentävillä voiteilla, esimerkiksi sinkkivoiteella. Ekseeman hillitsemiseksi voi käyttää myös kortisonivoidetta. Vaikeammissa tapauksissa voidaan antaa myös UV-valohoitoa. Liiallista kylpemistä ja ihottuman hankaamista tulisi välttää.

 
Mainos:

Tämä sairaus koskee asiaa:

Lue myös

Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos: