Kirjoita hakusanasi

PUVA-valohoito

PUVA-valohoito

Mainos:


PUVA-valohoito on ollut käytössä vuodesta 1972, ja se on hyvin tunnettu ja testattu menetelmä. PUVA on ensisijainen hoito psoriasiksessa, mutta myös kroonisessa ihottumassa ja muissa vaikeasti hallittavissa ihosairauksissa.

Myös aurinkoihottuman vaikeampien muotojen ja muiden valoherkkyyksien hoidossa PUVA-hoidolla on päästy hyviin tuloksiin.

Mitä on PUVA-hoito?

PUVA-hoito on psoraleenien (P) ja pitkäaaltoisen ultraviolettivalon (UVA) yhdistelmä. Lääke aktivoituu iholla hoidon yhteydessä, 1-2 tuntia tablettien nauttimisesta. Jos iho altistetaan valolle liian pitkäksi aikaa, se palaa. Tämän takia hoitoa antaa ainoastaan kokenut henkilökunta erityisessä valohoitoyksikössä.

Hoitoa annostellaan erityisen varovaisesti valoherkille henkilöille, jotka palavat helposti auringossa.

Kuinka hoitoa annetaan?

On olemassa erityyppisiä valolle herkistäviä valmisteita sekä kylpymenetelmä. Lääkäri valitsee kullekin sopivan hoidon sen mukaan, mikä ihosairaus on kyseessä ja kuinka pitkälle se on levinnyt. Psoraleeni-tabletit annostellaan henkilön painon mukaan. Kaikki tabletit syödään yhdellä kerralla ruokailun yhteydessä, 1-2 tuntia ennen valohoitoa, riippuen siitä minkälaista psoraleenia on annettu. Hoitoa annetaan 2-3 kertaa viikossa. Joskus PUVA-hoitoon yhdistetään myös toinen lääke, niin kutsutut retinoidit, jolloin hoito on vielä tehokkaampaa. Verinäytteet otetaan rutiininomaisesti ennen PUVA-hoitoa ja sen aikana. PUVA-hoitoa ei anneta raskauden ja imetyksen aikana, eikä alle 15-vuotiaille lapsille. Maksan ja munuaisten toiminnan tulee olla normaalit, eikä hoidon aikana tule nauttia lääkkeitä, jotka eivät sovi yhteen auringonoton tai valohoidon kanssa. 

Näytä aina lääkkeet, joita syöt tai joita mahdollisesti määrätään meneillään olevan hoidon aikana. Ole varovainen alkoholin kanssa hoitojakson aikana.

Mitä pitäisi huomioida?

Psoraleeni viipyy elimistössä jopa 24 tuntia. Tänä aikana ei saa olla auringossa tai solariumissa. Käytä aurinkolaseja aina kun käyt ulkona, mutta sisällä vain, jos työskentelet aivan aurinkoisen ikkunan lähellä, tai jos suoraan edessä on kirkkaita loisteputkia. Käytä saamiasi suojalaseja hoidon aikana, ja suojaa huulet sinkkitahnalla. Sukupuolielimiä ei ole tarpeen altistaa valolle, ja kasvot on hyvä suojata, jos niissä ei ole ihosairautta. Käytä kosteusvoidetta hoidon jälkeen.

Psoriasisläiskät täytyy kuoria niin hyvin kuin mahdollista ennen hoitoa. Paksu ihokerros estää valoa pääsemästä läpi ja hoitamasta ihomuutoksia.

Riskit ja sivuvaikutukset

Yleisesti esiintyvä sivuoire on pahoinvointi, erityisesti jos tabletteja ei ole nauttinut ruuan kanssa. Ihon punoitusta ja jopa rakkuloita voi esiintyä, mutta ne ovat ohimeneviä ja paranevat kortisonivoiteella. Vähäinen kutina on tavallista hoidon aikana, jos iho on kuiva. Intensiivinen nk. PUVA-kutina on sitä vastoin harvinaista.

PUVA-hoito jota annetaan säännöllisesti useiden vuosien ajan (satoja käsittelykertoja) voi aikaansaada pisamia ja pigmenttiläiskiä iholle. Valohoito yhdistettynä muuhun voimakkaaseen aurinkoaltistukseen kuluttaa ihoa ja voi altistaa ihokasvaimille. Se, kuinka paljon PUVA-hoitoa annetaan tai pitäisi antaa, täytyy aina arvioida tapauskohtaisesti, ja suhteuttaa sairauden vaikeusasteeseen. Jos syntymämerkit muuttuvat huomattavasti hoidon aikana, niitä tulee näyttää lääkärille. 

Muistilista!

  • Älä koskaan anna lääkettä kenellekään toiselle!
  • Älä koskaan ota tabletteja omin päin, kun olet auringossa tai käyt solariumissa!
  • Vältä voimakkainta auringonpaistetta hoidon aikana!
  • Jos saat jotain toista lääkettä, selvitä, voitko käyttää sitä yhdessä valohoidon kanssa.
  • Ole varovainen alkoholin kanssa hoidon aikana!
  • Käytä aina ulkona aurinkolaseja, mielellään Polaroideja!
  • Ota tabletit aina aterian yhteydessä, jotta vaikutus on tehokkaampi ja aiheuttaa vähemmän epämukavuutta!
  • Älä altista kasvoja ja sukuelimiä valohoidolle turhaan!
  • Käytä kosteuttavia salvoja tai voiteita!
  • Kerro, mikäli hoidon aikana ilmenee jonkinlaisia ongelmia! 

 

Mainos:

Tämä sairaus koskee asiaa:

Lue myös

Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos: