Kirjoita hakusanasi

copyright Anders Hallén, ihotautilääkäri

copyright Anders Hallén, ihotautilääkäri

Raskausarvet eli venytysjuovat

Mainos:

Raskausarpia eli venytysjuovia muodostuu, kun iho venyy. Tätä tapahtuu tavallisesti silloin, kun iho ei ehdi kasvaa kehon kanssa samaa tahtia esimerkiksi raskauden aikana. Vatsan iho venyy tällöin normaalia nopeammin ja rinnoille voi usein käydä samoin. Seurauksena ihoon muodostuu raskausarpia, jotka ovatkin hyvin yleisiä nuorilla, raskaana olevilla naisilla.

Venytysjuovien ensimmäinen merkki ovat punaiset tai punaisenvioletit viivat, jotka voivat olla keskenään yhtä pitkiä. Ajan myötä ne vaalenevat valkoisiksi, huomaamattomammiksi juoviksi. Tämä voi kuitenkin kestää useamman vuoden, ja raskausarvet eivät aina katoa täysin.

Keillä raskausarpia esiintyy?

Raskausarpia esiintyy muillakin kuin odottavilla äideillä. Juovia esiintyy usein silloin, kun kehon pinta-ala kasvaa esimerkiksi lanteilla, reisissä, käsivarsissa, selässä ja pakaroissa. Kehon muuttuessa teini-iässä raskausarvet ovat tavallisia. Pojille niitä ilmestyy usein olkapäihin ja käsivarsiin, tytöille lantion ympärille. Tämän tyyppiset juovat kuitenkin katoavat toisinaan lähes kokonaan muutamassa vuodessa.

Myös painojen avulla treenaavilla voi toisinaan esiintyä raskausarpia käsivarsissa tai muualla kehossa kasvavan lihasmassan vuoksi. Myös vahva paikallinen kortisonihoito tai korkeat kortisonilääkeannokset voivat aiheuttaa ihon venymistä.

Raskausarvet, jotka eivät johdu painonnoususta

Niin kutsutut fysiologiset raskausarvet ovat hyvin tavallisia murrosikäisillä ja niitä aiheuttaa lisääntyneestä hormonituotannosta johtuva ihonalaiskerroksen kestävyyden muutos. Lantioihin, reisiin ja rintoihin raskausarpia voi siis ilmestyä siitä huolimatta, ettei paino ole kasvanut.

Kuka tahansa voi painostaan riippumatta kärsiä raskausarvista, mutta se on yleisempää ylipainon yhteydessä.

Hoito

Raskausarpiin ei valitettavasti löydy paikallishoitoa eikä suun kautta otettavaa hoitoakaan. Niihin ei myöskään auta leikkaus. Murrosiässä esiintyvät raskausarvet voivat kadota lähes täysin. Vatsaan ja reisiin raskauden yhteydessä kehittyvät  raskausarvet muuttuvat yleensä huomaamattomammiksi itsestään.

Laserhoito ei tehoa raskausarpiin. Mitään raskausarpilääkkeitä ei kannata ostaa, sillä ne eivät tehoa. Leikkauksista jää arpia, joten niitä ei suositella. On paras antaa raskausarpien olla ja vaaleta itsestään vähitellen.

 
Mainos:

Tämä sairaus koskee asiaa:

Lue myös

Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos: