Kirjoita hakusanasi

Satiaiset ovat iholoisia, jotka elävät muun muassa häpykarvoituksessa ja kulmakarvoissa.

Satiaiset ovat iholoisia, jotka elävät muun muassa häpykarvoituksessa ja kulmakarvoissa.

Satiainen (pthirus pubis)

Mainos:

Satiainen on parin millimetrin pituinen täi, joka viihtyy parhaiten häpykarvoituksessa ja saa ravintonsa verta imemällä. Satiaisia voi esiintyä myös kainalokarvoissa, yläruumiin karvoituksessa, reisissä, silmäripsissä, kulmakarvoissa ja parrassa. Satiaiset lisääntyvät munimalla karvojen juuriin.

Satiaisen purema aiheuttaa voimakasta kutinaa. Jos epäilee saaneensa satiaistartunnan, satiaisia ja munia voi yrittää löytää karvoituksesta suurennuslasin avulla tai ilman. Munat muistuttavat pieniä pisaroita ja ovat kiinni karvojen juuressa. 

Mitä satiaiset ovat?

Satiainen on siivetön täi, jolla on takajaloissa tarttumakynnet karvoihin kiinnittymistä varten. Satiaisen loput jalat ovat ohuita, koska se elää paksuissa karvoissa. Täysikasvuiset satiaiset muistuttavat pieniä hopeisenkeltaisia tai mustia jyväsiä. Niiden ruumis on litteä, lyhyt ja maksimissaan 1-2 mm pitkä. Satiaisia voi olla vaikea huomata paljaalla silmällä. Satiaisen munat kiinnittyvät niiden karvojen juuriin, joiden seassa satiaiset elävät.

Satiaisten leviäminen ja oireet

Satiaiset leviävät ihokosketuksessa yleensä yhdynnässä, mutta sängyn jakaminenkin voi riittää. Myös pyyhkeen jakaminen tai huonosti puhdistetun solariumin käyttö voivat levittää satiaisia.

Oireet alkavat noin kuukauden kuluessa satiaistartunnasta yleensä voimakkaalla kutinalla. Satiaisten sylki sisältää hemoglobiinia pilkkovaa entsyymiä, jonka vaikutuksesta puremakohdat saattavat värjäytyä sinertäviksi.

Satiaisten leviämisen estämiseksi tulee kaikki vaatteet, vuodevaatteet ja pyyhkeet pestä vähintään 60 asteessa. Satiainen selviää hengissä ihmiskehosta erossa vain noin 1-2 päivää, joten esimerkiksi suuret peitot, joita ei voida pestä koneessa, voidaan pitää erillään noin kuukauden ajan.

Satiaisten hoito

Ennen hoidon aloittamista tulee saada lääkärin diagnoosi satiaisista, sillä kutinalla voi olla muitakin syitä. Satiaisten hoitoon on reseptivapaita lääkeshampoita ja -voiteita. Käyttöohjeiden noudattaminen on tärkeää, eikä aineita tulisi käyttää, jos ei ole varma, että omien oireiden syynä on satiainen. Muita testattuja hoitotapoja ovat satiaisten ja munien noukkiminen pois pinseteillä sekä huolellinen kampaus tiheällä metallikammalla. Silmäripsissä elävistä satiaisista voi yrittää päästä eroon vaseliinin avulla ja tartunnan saaneille alueille voi levittää majoneesia tai teepuuöljyä.

Jos kutinasta on suurta harmia, voi ostaa kylmävoidetta, joka lievittää kutinaa. Raapimista tulisi välttää, koska se altistaa infektioille. Tällöin kutina voi jatkua vielä hoidon jälkeenkin, kun satiaisista on jo päästy eroon.

Jos satiaisia esiintyy kulmakarvoissa tai silmäripsissä tai jos oireet eivät mene ohi reseptivapailla lääkkeillä, on hyvä ottaa yhteyttä terveyskeskukseen.

 
Mainos:

Tämä sairaus koskee asiaa:

Lue myös

Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos: