Kirjoita hakusanasi

Savipuoli (Pityriasis versicolor)

Savipuoli (Pityriasis versicolor)

Mainos:

Savipuoli on hyvin yleinen hiivasienen aiheuttama ihottuma, jossa ihon pinnalla esiintyy läiskiä.

Hiivat kuuluvat ihon normaaliin kasvustoon ja niitä on jokaisella. Tietyt olosuhteet saavat hiivan kasvun kiihtymään. Tämän seurauksena iholle ilmestyy valkoisia ja vaaleanpunaisia tai ruskeanpunaisia läiskiä.

Kliininen taudinkuva

Vaaleita läiskiä ilmestyy yleensä ensiksi iholle, missä sijaitsee runsaasti tali- ja hikirauhasia, keskelle selkää ja rintaan. Vähitellen ne leviävät käsiin, kaulaan ja vatsaan. Kesällä vaaleat läiskät erottuvat erityisen selvästi ruskettuneella iholla. Talvella läiskät ovat sen sijaan kellertävänruskeita ja ympäröivää vaaleaa ihoa tummempia.

Syyt

Hiivasieniä esiintyy hiuspohjassa, mutta joissakin tilanteissa ne voivat levitä joka puolelle kehoa, muuttaa luonnettaan ja lisääntyä holtittomasti.

Hiivasienet lisääntyvät etenkin lämpimässä ja kosteassa ympäristössä sekä silloin, kun hikoillaan paljon. Lisäksi kosteusvoiteiden ja -rasvojen käytöstä rasvaiseksi muuttunut iho on hiivasienille otollinen kasvualusta.

Taudin kulku

Savipuoli kestää yleensä pitkään ja leviää hitaasti. Toistaiseksi ei tiedetä, miksi kaikki eivät saa tautia.

Savipuoli uusiutuu herkästi. 

Hoito

Ihottuman hoitaminen on helppoa, mutta hoito joudutaan yleensä uusimaan. Helpoin tapa on käyttää hiivasieneen hyvin tehoavaa hoitoshampoota. Shampoon annetaan vaikuttaa ohjeen mukainen aika, jonka jälkeen se huuhdellaan huolellisesti pois. Shampoota käytetään usein aluksi muutaman kerran viikossa, ja vähitellen sen käyttöä harvennetaan. Shampoota voi käyttää sekä vartalolle että hiuspohjaan. 

Hiivasieni-infektion hoitoon tarkoitettua linimenttiä tai voiteita voi myös käyttää.

Tablettimuotoista hoitoa tarvitaan erittäin harvoin. Läiskät eivät kuitenkaan katoa pelkän hoidon myötä, vaan ainoastaan vasta seuraavana kesä, kun aurinko ruskettaa ihon tasaisen väriseksi.

 
Mainos:

Tämä sairaus koskee asiaa:

Lue myös

Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos: