Kirjoita hakusanasi

Ⓒ Anders Hallén, Ihotautilääkäri

Ⓒ Anders Hallén, Ihotautilääkäri

Suuhaava (huuliherpes)

Mainos:

Mistä suuhaavat johtuvat?

Erilaiset suuhaavat voivat muistuttaa toisiaan, mutta johtua eri syistä. Niiden kehittyminenkin voi olla erilaista. Suun haavat voivat johtua terävien hampaiden aiheuttamasta ärsytyksestä, hankaavista proteeseista, liian kuumasta ruoasta tai juomasta tai siitä, että vahingossa purraan kieleen. Joskus suuhaava voi olla myös virus- tai bakteeriperäisen infektion aiheuttamaa, tai se voi olla oire verihukasta.

Jotkut suuhaavat syntyvät liiallisen stressin ja väsymyksen tai erilaisten sairauksien seurauksena. Naisilla voi olla lisäksi kuukautisvaivoja.

Virus on tavallinen syy rakoille

Herpesviruksen aiheuttama suuhaava on kohtalaisen tavallinen vaiva, noin joka viides kärsii siitä jossain vaiheessa elämää. Herpes ilmenee pieninä rakkoina huulissa, suun ympärillä ja suun limakalvoilla. Herpes voi olla erittäin epämiellyttävää, vaikka se ei yleensä olekaan pitkäkestoinen vaiva. Herpes uusiutuu herkästi, joillakin jopa kuukauden välein. Siitä kärsivät tunnistavatkin ensioireet helposti. Usein rakot ilmaantuvat samoille alueille kuin aiemmin.

Mikä aiheuttaa?

Useimmat meistä ovat saaneet vastustuskyvyn herpestä vastaan jo lapsena. Toisilla vastustuskykyä ei ole kuitenkaan kehittynyt samalla tavalla, ja he ovat alttiimpia sairastumaan. On kuitenkin vaikea sanoa, mikä siihen on syynä.

Tarttuvat rakot

Huulien tai suun lähialueen pistely ja kutina voivat olla ensioireita herpeksestä. Kutinan ja pistelyn jälkeen alkaa esiintyä punoitusta, turvotusta ja näppyjä, jotka puhkeavat rakoiksi asti. Tässä vaiheessa tartunta voi siirtyä eteenpäin, joten lähikontaktia, kuten suutelua muiden kanssa tulisi välttää.

Täytyy myös seurata, etteivät rakot ole bakteeri-infektioituneita, jolloin ne menevät rikki ja haavoille tai kuivuvat.

Koko tapahtuma voi olla ohi parissa viikossa.

Auringonotto voi herättää viruksen

Herpesviruksen tunkeuduttua kehoon se pysyy hermoston lepotilassa. Se vaeltaa infektiopaikasta toiseen hermoratoja pitkin jääden lopulta hermosolmuun kiinni. Näissä uusissa hermosolmuissa se voi aktivoitua uudelleen. Jotkut kantavat virusta loppuelämänsä ajan huomaamatta erityisiä oireita. Toiset taas oirehtivat kuukausittain.

Kylmettyminen, muut virusinfektiot, lääkkeet, kuukautiset, psyykkinen stressi ja aurinkokylvyt voivat aiheuttaa taudin uusiutumisen. Huulia voi suojata esimerkiksi aurinkosuojaa sisältävillä huulivoiteilla.

Piilolinssejä käyttävien henkilöiden, joilla on huuliherpes, tulisi olla tarkkana, etteivät linssit levitä tartuntaa silmiin.

Milloin tulisi hakeutua hoitoon?

Mikäli infektio kestää kauemmin kuin kolme viikkoa, tulisi hakeutua lääkäriin.

 
Mainos:

Tämä sairaus koskee asiaa:

Lue myös

Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos: