Kirjoita hakusanasi

Umpilisäketulehduksen tavallisin oire on navan ympärillä ja alavatsassa tuntuva kipu.

Umpilisäketulehduksen tavallisin oire on navan ympärillä ja alavatsassa tuntuva kipu.

Umpilisäketulehdus (appendisiitti)

Mainos:

Umpilisäketulehdus johtuu yleensä umpilisäkkeen tukkeutumisesta. Tulehdusta hoidetaan leikkauksella. Umpilisäketulehduksen tavallisimpia oireita ovat vatsakivut, pahoinvointi ja kuume. Potilas paranee leikkaushoidolla.

Umpisuoli sijaitsee vatsan oikealla puolella ja kiinnittyy paksusuoleen. Umpisuolen päässä on umpilisäke, jonka tulehtuminen vaatii välitöntä hoitoa.

Mikä aiheuttaa umpilisäketulehduksen?

Umpilisäketulehduksen syytä ei tarkalleen tiedetä, mutta todennäköisesti umpilisäke tulehtuu, kun sinne kerääntyvä ruoka tai uloste tukkii sen. Umpilisäke turpoaa ja märkii, mikä seurauksena kehittyy tulehdus.

Umpilisäketulehdus vaivaa yleensä 10−20-vuotiaita, ja arviolta 10 % kaikista ihmisistä kärsii jossakin vaiheessa umpilisäkkeen tulehduksesta. Ihminen pystyy elämään normaalia elämää ilman umpilisäkettä, vaikkakin umpilisäke vaikuttaa elimistön immuunijärjestelmään.

Umpilisäketulehduksen oireet

Umpilisäketulehduksen tavallisin oire on navan ympärillä ja alavatsassa tuntuva kipu. Oireina voi esiintyä myös pahoinvointia, kuumetta ja ruokahaluttomuutta. Kipu voimistuu liikkuessa ja pahenee koko ajan hoitamattomana.

Tulehtunut umpilisäke voi puhjeta ilman hoitoa. Jotkut saattavat olla oireettomia tulehduksen alkuvaiheessa. Jos lapsella esiintyy selittämättömiä vatsakipuja, jotka eivät lopu, on umpilisäketulehdusta syytä epäillä. Lapsilla umpilisäke puhkeaa helpommin kuin aikuisilla, joten hoitoon on hakeuduttava heti kun oireet ilmenevät.

Diagnosointi

Vatsakivut ovat yleisiä, ja ne johtuvat useista eri syistä. Umpilisäketulehdusta epäiltäessä on hakeuduttava välittömästi hoitoon. Tutkimuksessa lääkäri tunnustelee ja painelee vatsaa, jotta kipeä kohta pystytään paikallistamaan.  

Potilaalta otetaan verikoe ja tehdään ultraäänitutkimus. Verikokeella selvitetään, onko potilaan elimistössä tulehdus, ja ultraäänitutkimuksessa nähdään, onko umpilisäkkeen ympärillä märkää.

Umpilisäketulehduksen hoito

Umpilisäketulehdus on aina hoidettava. Sitä hoidetaan leikkauksella. Jos tulehdusta ei hoideta, umpilisäke voi puhjeta, tai tulehdus voi levitä ja aiheuttaa hengenvaarallisen vatsakalvontulehduksen. Umpilisäke leikataan välittömästi diagnosoinnin jälkeen, jotta vakavilta komplikaatioilta vältyttäisiin. Leikkaus tehdään nukutuksessa, ja se kestää noin 45 minuuttia. Joissakin tapauksissa umpilisäketulehdusta hoidetaan leikkauksen sijaan antibiooteilla, mutta silloin on 20 % mahdollisuus, että tulehdus uusiutuu. Umpilisäke poistetaan, jos umpilisäke puhkeaa tai esiintyy vatsakalvontulehdusta. Potilasta hoidetaan myös antibiooteilla. Leikkauksen jälkeen potilas on sairaalassa yleensä yhden vuorokauden. 

 
Mainos:

Tämä sairaus koskee asiaa:

Lue myös

Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos: