Kirjoita hakusanasi

Ulosteen seassa oleva veri voi johtua peräpukamista tai peräsuolen haavaumista.

Ulosteen seassa oleva veri voi johtua peräpukamista tai peräsuolen haavaumista.

Veri ulosteessa

Mainos:

Ulosteen seassa saattaa olla joskus verta. Usein se johtuu peräsuolen vuotavista haavaumista tai peräpukamista. 

Yleistä tietoa

Jos ulosteessa on verta, on sen syy aina selvitettävä. Peräpukamat ja peräsuolessa olevat haavaumat saattavat vuotaa verta ja tuntua epämiellyttäviltä, mutta ne ovat yleensä vaarattomia. Kova vatsa ja ummetus voivat aiheuttaa peräpukamia. Paineen kasvaessa liian kovaksi pukamat saattavat haljeta ja vuotaa verta. Peräpukamat katoavat yleensä itsestään, mutta niitä voidaan myös hoitaa voiteilla ja puikoilla, jos ne ovat kivuliaita. Ummetus voi aiheuttaa kivuliaita ja vuotavia haavaumia. Ummetus paranee yleensä itsestään, ja sitä voidaan ehkäistä ruokavaliolla. Haavaumia voi hoitaa apteekeista saatavilla voiteilla. Jos ulosteen seassa on verta, on sen syy aina selvitettävä.

Muita syitä

Ulosteen seassa oleva veri voi olla merkki vakavasta sairaudesta, kuten Crohnin taudista tai syövästä. Crohnin tauti on koko ruoansulatuskanavan alueella esiintyvä tulehduksellinen suolistosairaus. Sen oireita ovat ulosteessa oleva veri, ripuli, vatsakivut sekä laihtuminen. Ulosteessa oleva veri voi johtua myös paksusuolessa tai peräsuolessa olevasta syövästä. Niiden oireita ovat ripuli, kokkareet ulosteessa, vatsakivut, väsymys ja suolen tyhjentämiseen liittyvät vaikeudet. Muita oireita ovat sydämen tykytykset ja ulosteen seassa oleva lima.

Diagnosointi

Hoitoon on hakeuduttava aina, kun ulosteen seassa on verta. Diagnosointia varten annetaan ulostenäyte, joka analysoidaan laboratoriossa. Usein tarvitaan myös F-Hb-testi, jolla tutkitaan, onko ulosteessa hemoglobiinia. Hemoglobiini on rautapitoinen proteiini ja värjää ulosteen punertavaksi. Ulostenäytteen analysointi vie yleensä 7 vrk. Jos F-Hb-testin tulos on negatiivinen, ulosteen seasta ei ole löytynyt verta.

Lapsen ulosteessa oleva veri

Lapsen ulosteessa oleva veri on usein vaaratonta. Veri poistuu ulosteen mukana, jos lapsi on esimerkiksi nielaisut verta hampaan irtoamisen yhteydessä, tai lapsen nenästä on vuotanut verta. Lapsellakin voi olla peräsuolessa haavaumia. Verta on sen sijaan ulosteessa erittäin harvoin pitkään jatkuvan vatsaflunssan tai suolitukoksen yhteydessä. Joissakin tapauksissa verta saattaa olla ulosteessa, jos lapsella on ruoka-aineallergioita, vatsakatarri, paksusuolentulehdus tai jokin verenvuototauti. Jos ulosteen seassa oleva veri ei vaikuta lapseen mitenkään, tai verta on ulosteessa vain muutaman päivän ajan, ei hoitoon tarvitse hakeutua. Hoitoon on hakeuduttava heti, jos lapsella on ulosteessa olevan veren lisäksi vatsakipuja, tai hänen vointinsa heikkenee.

 
Mainos:

Tämä sairaus koskee asiaa:

Lue myös

Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos: