Kondylooma

Tekststørrelse Textstorlek Mindre Större

Kondylooma on yleinen sukupuolitauti, joka aiheuttaa syyliä sukupuolielimiin ja niiden ympärille sekä miehillä että naisilla. Katso kuvat.

Noin 10 %:lla kaikista seksuaalisesti aktiivisista naisista on tai on ollut kondylooma. Kondylooma tarttuu seksin välityksellä. Kondyloomaa vastaan on vaikea suojautua, koska sitä voi esiintyä monessa paikassa. Yhdynnässä voit suojautua käyttämällä kondomia, mutta kondyloomaan on olemassa myös ennaltaehkäisevä rokote. 

Kuinka kondylooma tarttuu

Kondylooman aiheuttaa ihmisen papilloomavirus (HPV). Kondylooma tarttuu sukupuoliyhteydessä. Osa viruksista voi aiheuttaa kohdunkaulansyöpää, mikäli tautia ei hoideta. 

Virus voi olla elimistössä oireettomana ja se tarttuu silloinkin. Joskus syylät voivat ilmaantua kauan tartunnan saamisen jälkeen, jopa vuosien päästä. 

Tavallisimmat oireet

Kondylooma ilmaantuu sukupuolielimiin ja niiden ympärille. Syylät ovat joko kukkakaalimaisia tai litteitä. Syylien määrä vaihtelee muutamasta useisiin. Syyliä voi kutittaa tai kirvellä ja peniksessä, emättimessä tai peräaukon ympärillä sijaitsevat syylät tuntuvat epämukavilta yhdynnässä. 

Kondyloomasyylät eivät ole vaarallisia. Useimmat tartunnan saaneet ihmiset eivät ole tietoisia tartunnastaan.

Kondylooman toteaminen

Diagnoosi tehdään tutkimalla sukupuolielimet. 

Rokotus kondyloomaa ja kohdunkaulan syöpää vastaan

Rokote suojaa kahdelta virustyypiltä, jotka aiheuttavat noin 90 % kaikista kondyloomatapauksista. Rokote suojaa myös joitakin kohdunkaulan syövän muotoja vastaan. Rokotteella on ennaltaehkäisevä vaikutus, eikä se auta enää siinä vaiheessa, kun virus on tarttunut. Kaikki naiset ja tytöt ikäväliltä 9–45 voivat ottaa rokotteen. 

Rokote käy myös 9–26-vuotiaille pojille ja miehille. Vaikka sinulla olisikin ollut kondylooma, rokote on silti hyödyllinen ja voi auttaa jatkossa. 

Kondylooman hoito

Kondylooman aiheuttamia syyliä voidaan hoitaa reseptilääkkeillä. Syylät häviävät yleensä kuukauden kuluessa. Pysyvissä tapauksissa on tarjolla myös kirurgista hoitoa, kuten syylän leikkaus, jäädyttäminen tai polttaminen. Syylät voivat uusiutua niin kauan, kun virusta on elimistössä. 

Lopulta elimistön immuunijärjestelmä poistaa viruksen kehosta. 

Hyviä neuvoja

Paras tapa suojautua kondyloomalta ja muilta sukupuolitaudeilta on käyttää kondomia. 

Ota lisäksi rokote, koska kondomi ei suojaa täydellisesti kondyloomalta.