Kirjoita hakusanasi

Yskä

Yskä

Mainos:

Yskä on elimistön suojauskeino, jolla se pitää hengitystiet puhtaina. Elimistö reagoi hengitysteiden ärsytykseen yskimällä.

Yskälle on olemassa monia eri syitä. Vilustumisen lisäksi yskää voivat aiheuttaa myös muut sairaudet, tupakansavu ja ilmansaasteet. Yskä ei ole vaarallista, mutta oireiden kestäessä yli kaksi tai kolme viikkoa niiden syy kannattaa selvittää. Yskä saattaa nimittäin johtua antibioottihoitoa tai muuta lääkitystä vaativasta sairaudesta.

Miksi yskimme

Yskä on merkki siitä, että hengitysteihin on päässyt jotakin ylimääräistä. Syitä yskimiselle on monia. Tavallisin aiheuttaja on vilustuminen, mutta yskä voi johtua myös muista sairauksista. Hengitysteitä saattavat ärsyttää myös esimerkiksi tupakansavu tai ilmansaasteet. Jos ruokaa menee väärään kurkkuun, yskimisrefleksi aktivoituu tällöinkin välittömästi.

Lapsilla tavallisin yskän aiheuttaja on vilustuminen, mutta yskä voi johtua myös kurkunpääntulehduksesta (laryngiitista) tai RS-viruksesta. Pienet lapset kärsivät usein vilustumisista, ja tällöin yskä on normaali oire. Koska yskä on elimistön luonnollinen tapa reagoida hengitysteiden ärsytykseen, sen hillitseminen ei ole välttämättä tarpeellista.

Yskän tavalliset oireet

Yskä saattaa olla erilaista riippuen siitä, mikä sen aiheuttaa. Yskä voi olla kuivaa, limaista, käheää tai tukahduttavaa.

Yskän diagnosointi

Yleensä yskä paranee itsestään, mikä voi kestää joitakin viikkoja. Yskä itsessään ei ole vaarallista, mutta sen aiheuttajana voi olla sairaus, joka vaatii hoitoa antibiooteilla tai muilla lääkkeillä. 

Diagnoosia varten lääkäri tutkii nenän, kurkun ja korvat ja kuuntelee stetoskoopilla hengitystä, sydäntä ja keuhkoja. Joskus myös verikokeen ottaminen on aiheellista, jotta voidaan selvittää, johtuuko yskä tulehduksesta. Röntgenissä tutkitaan, löytyykö keuhkoista keuhkokuumeeseen viittaavia muutoksia.

Yskän hoitaminen

Koska yskä itsessään ei ole sairaus vaan sairauden oire, on varsinainen sairaus syytä selvittää, jotta sitä voidaan hoitaa.

Yskää voi lieventää mm. seuraavilla keinoilla:

  • Juo paljon, jotta lima ei olisi sitkeää ja sitä olisi helpompi yskiä.
  • Käytä nenätippoja ja korota sängyn päätyä.
  • Vältä savuisia paikkoja.
  • Käytä limaa irrottavaa lääkettä, jotta liman yskiminen olisi helpompaa.
  • Käytä yskää hillitsevää lääkettä.

Hakeudu lääkäriin

Jos yskä ei helpota kahdessa tai kolmessa viikossa ja olo ei ole parantunut, on syytä ottaa yhteyttä lääkäriin. Jos yskän lisäksi vaikea hengittää tai sinulla on syvään hengittäessäsi kipuja rinnassa tai selässä tai jos yskit verta, hoitoon kannattaa hakeutua välittömästi.

Hyviä neuvoja

  • Juo runsaasti kuumaa tai haaleaa juomaa. Vältä maitoa, sillä se saattaa edistää liman muodostumista.
  • Vältä tupakoimista ja savuisia tiloja.
  • Nosta nukkuessasi päätäsi ja yläruumistasi korkeammalle esim. tyynyjen avulla.

 

Mainos:

Tämä artikkeli käsittelee aihetta:

Lue myös

Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos: