Kirjoita hakusanasi

Du som har allergisk rinit upplever många gånger en mycket besvärlig period.

Du som har allergisk rinit upplever många gånger en mycket besvärlig period.

Allerginen nuha (heinänuha)

Mainos:

Allerginen nuha on hyvin tavallinen allerginen sairaus ja näyttää siltä, että sitä potevien määrä lisääntyy Euroopassa muun muassa elinympäristön eroavaisuuksien takia. Vaikka sitä kutsutaan nuhaksi, ei ole tavatonta, että allergista nuhaa potevalla on tuntemuksia myös silmissä, suussa ja kurkussa.

Koivun ja heinän siitepöly

Allergia syntyy siitä, kun kehon immuunipuolustus ylireagoi tiettyihin aineisiin. Kun nenän limakalvo tulehtuu, syntyy allerginen nuha. Suurimmat allergisen nuhan aiheuttajat ovat koivun ja heinän siitepöly. Vaikea ajanjakso allergisesta nuhasta kärsivillä kestää monesti lopputalvesta kesän alkuun ja vielä pidemmällekin.

Allerginen nuha voi olla myös ympärivuotinen. Sen aiheuttajana ovat todennäköisesti eläinten turkit, punkit tai nenän limakalvojen reagoiminen tiettyihin aineisiin.

Allergisen nuhan oireet

Useimmat tuntevat allergisen henkilön siitä, että hän on nuhainen ja aivastelee. Nämä ovatkin useimmiten ensimmäiset merkit allergisesta nuhasta. Mutta on melko tavallista, että allergista nuhaa potevalla on myös astmaoireita, joita tulee tarkkailla.

Tavallisia allergisen nuhan oireita

  • kutina
  • vuotava nenä
  • nenän tukkoisuus
  • kutiavat silmät
  • vuotavat silmät
  • kutina suussa
  • kutina kurkussa
  • väsymys

Etenkin keski-ikäiset, vanhukset ja raskaana olevat kokevat oireet hyvin vaikeina. Mutta allergisen nuhaan voi sairastua kuka tahansa ja on tärkeää, että sitä hoidetaan.

Allergisen nuhan diagnoosi

Allergisen nuhan diagnosointi on usein salapoliisityötä. Lääkäri selvittää potilaan oireet, koti- ja työympäristön, kotieläimet ja ne vuodenajat, jolloin oireet ovat pahimmat. Näiden selvitysten perusteella yritetään varmistaa, minkä tyyppisestä allergisesta nuhasta on kysymys. Potilaalle voidaan tehdä myös täydellinen allergiaselvitys ihotestin ja verikokeiden avulla.

On tärkeää, että allergista nuhaa aletaan hoitaa mahdollisimman aikaisessa vaiheessa, jotta se ei kehity astmaksi.

Allergisen nuhan hoito

Yksi osa hoitoa on minimoida allergiaa aiheuttavat tekijät eli välttää mahdollisuuksien mukaan siitepölyä. Esimerkiksi koiraa kannattaa harjata tai pestä usein, koska siitepöly kerääntyy sen turkkiin.

  • Jos oireet ovat satunnaisia tai lieviä, nenä voidaan huuhdella keittosuolaliuoksella ja potilas voi käyttää ohjeiden mukaan reseptivapaata antihistamiinia.
  • Kohtalaiseen tai vaikeaan allergiseen nuhaan suositellaan ensisijaiseksi vaihtoehdoksi kortisonisuihkeita. Ne lievittävät kaikkia allergisen nuhan oireita. Lääkeohjeen noudattamisen lisäksi on tärkeää käyttää oikeaa suihkautustekniikkaa. Kortisoninenäsuihke on paikallishoito, joka tehokkaimmin lievittää allergisen nuhan aiheuttamaa tulehdusta. Suihkeiden on osoitettu lievittävän myös joillakin potilailla esiintyviä astma- ja silmäoireita.

Joissakin vaikeissa tapauksissa oireiden lievittäminen vaatii rokottamalla annettavaa siedätyshoitoa, jonka avulla asteittain lisätään allergiaa aiheuttavan aineen sietokykyä.

Lisää elämänlaatua

Allergista nuhaa potevalla on monesti pitkä ja vaikea allergiakausi, joskus jopa puoli vuotta. Siksi hoidon tarkoitus on tehdä potilas oireettomaksi, jotta allerginen nuha ei vaikeuta hänen arkeaan. Näin ollen on tärkeää käydä lääkärin vastaanotolla ja hankkia lääkeresepti ja hoito-ohjeet ennen kuin allergiakausi alkaa.

Lääkäreiden nykysuositus on tehdä entistä tehokkaampi hoitosuunnitelma allergista nuhaa poteville. Lisäksi potilaan on mahdollisuuksien mukaan hyvä välttää allergisoivia aineita. Mutta koska tämä ei aina ole mahdollista, niin tavallisesti tarvitaan täydentävää lääkehoitoa, joka tulee aloittaa ennen allergiakauden alkua. Näin varmistetaan paras mahdollinen hoitotulos.

 
Mainos:

Tämä sairaus koskee asiaa:

Lue myös

Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos: