Kirjoita hakusanasi

Korvakäytävän tulehdus (eksterni otiitti)

Korvakäytävän tulehdus (eksterni otiitti)

Mainos:

Kaikkien korvat ovat varmaan joskus vähän kutisseet. Häiritsevä kutina ja aika ajoin esiintyvä kipu korvakäytävässä voivat myös olla merkki tulehduksesta.

Korvakäytävän tulehdus on tulehdustila, joka voi johtua ihottumasta tai infektiosta korvakäytävässä. Ihottuman paheneminen aiheuttaa tulehduksen. Usein tällainen sairaus syntyy, kun on lämmintä ja kosteaa, ja siksi sitä esiintyy tavallisesti kesällä.

Kivut

Tulehdus ei aiheuta ainoastaan kutinaa, ärsytystä ja lämmöntunnetta. Joskus korvasta voi tulla vuotoa, ja siinä voi tuntua kipua, joka pahenee makuulla ollessa tai pureskeltaessa. Joillakin kuulo voi myös huonontua.

Hoitoon tulee hakeutua heti, jos huomaa, että korvan pinta tai korvan ympäristö, sen etupuoli tai tausta muuttuvat punaisiksi, turvonneiksi tai aroiksi. Yleensä ottaen 

hoitoon tulee hakeutua, jos yleistila muuttuu huomattavasti ja tuntuu huimausta.

Korvakäytävän tulehduksen diagnosointi

Lääkäri käyttää korvan tutkimiseen ja sen sisälle katsomiseen otoskooppia ja korvamikroskooppia. Nämä välineet auttavat lääkäriä näkemään, kuinka tulehtunut korvakäytävä on.

Näytteiden otto korvasta (tai korvakäytävästä) voi joskus olla välttämätöntä taustalla olevien syiden selvittämiseksi. Yleensä sairaus pystytään hoitamaan terveyskeskuksessa. Jos hoito ei tehoa tai tulehdus on vaikea, voi käynti korva-nenä-kurkkuspesialistilla olla tarpeen.

Korvakäytävän tulehduksen hoito

Korvakäytävän tulehduksia on erityyppisiä, ja hoitovaihtoehdoista valitaan parhaiten oireisiin sopiva. Tavallisimmat hoidot ovat:

  • Tulehdusta poistava liuos, jota tiputetaan suoraan korvakäytävään. Tällä pyritään vähentämään turvotusta ja kutinaa.
  • Antibiootit

Tutkimukset ovat osoittaneet, että kortisonitipat (anti-inflammatorinen) tehoavat hyvin korvakäytävän tulehdukseen. Todennäköisesti kortisonin anti-tulehduksellisella vaikutuksella on suurempi merkitys paranemisessa kuin paikallisilla antibiooteilla. Tulee kuitenkin muistaa, että korvissa ilmenevät ongelmat eivät aina ole merkki korvakäytävän tulehduksesta. Niihin voi olla aivan muita syitä, kuten vaikun kerääntyminen, korvatulehdus, jotain ainetta korvakäytävässä tai kosketusallergia. On tärkeää kertoa lääkärille millaisia oireet ovat, sillä se voi auttaa diagnoosin tekemisessä.

Korvakäytävän tulehdus on usein vaaraton

Korvakäytävän tulehdus on vaaraton, mutta se voi olla huomattavan hankala ja ärsyttävä, johtuen kutinasta ja turvotuksesta, joka voi aiheuttaa kipua. Yhtä hyvin lapset kuin aikuisetkin voivat sairastua, eikä sairastumista vastaan ole mitään hoitoa.

Yritä pitää korva kuivana ja vältä kosteutta, jos huomaat merkkejä ärsytyksestä tai ihottumasta korvassa, itselläsi tai lapsella. Näin tulehdus voi olla ehkäistävissä, ihottuma voi hävitä, ja vältät korvatulehduksen. Jos ongelmat pahenevat tai eivät mene ohi, tulee hakeutua hoitoon. Tehokkaita hoitoja on saatavilla, mutta niiden saaminen vaatii lääkärintutkimuksen.

 

Mainos:

http://www.1177.se/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Horselgangseksem/, http://www.viss.nu/Handlaggning/Vardprogram/ONH-horsel/Extern-otit/ 

https://www.skane.se/sv/Webbplatser/Skanes-universitetssjukhus/Organisation-A-O/Oron-_nas-_och_halssjukvard/For-patienter/Sjukdomar/Horselgangsinflammation-extern-otit1/

Denna är en annons från MSD mars 2014 03-18-NOND-1112368-0002

Lue myös

Mainos:
Mainos:
Mainos: