Kirjoita hakusanasi

Vaxpropp i hörselgången kan medföra obehag och nedsatt hörsel.

Vaxpropp i hörselgången kan medföra obehag och nedsatt hörsel.

Korvavaikku

Mainos:

Korvavaikkua erittyy korvakäytävän ihon rauhasista. Se pitää huolen, etteivät korvaan tulevat roskat jää sinne ärsyttämään tai tulehduttamaan korvaa. Jos korvavaikku kuitenkin aiheuttaa vaivoja, asialle täytyy tehdä jotain.

Korvavaikku on luonnollinen osa kehoa ja auttaa pitämään lian ja bakteerit poissa korvasta. Korvavaikusta johtuvien ongelmien riski kasvaa, jos käyttää korvatulppia usein tai pitää kuulolaitetta, mutta korvavaikkua voi kerääntyä korvakäytävään liiaksi kaikilla, niin aikuisilla kuin lapsillakin.

Korvavaikun kerääntyminen voi aiheuttaa epämukavuutta

Kun korvavaikkua kerääntyy korvakäytävään, voi seurauksena olla epämiellyttävä tunne ja kuulon heikkeneminen. Monet korvakäytävän hermoista ovat yhteydessä myös kurkkuun, joten liian korvavaikun aiheuttama ”ärsytys” saattaa alkaa yskittää.

Sekä aikuisilla että lapsilla korvavaikun liiallinen kerääntyminen korvakäytävään voi heikentää kuuloa. Jos huomaa yhtäkkiä kuulevansa huonommin, on asia hyvä tarkistaa.

Yksi tapa huomata korvavaikun kerääntyminen on katsoa korvaan ja yrittää nähdä, vaikuttako se turvonneelta. Myös korvakäytävän ärsytys tai kutina voi olla merkki kerääntyneestä korvavaikusta. 

Jos on huolissaan heikentyneestä kuulosta, on hyvä ottaa yhteyttä lääkäriin, jotta syy saadaan selvitettyä. Jos syynä on kuitenkin liika korvavaikku, on vaiva helppo hoitaa jo kotona.

Korvien puhdistaminen

Korvakäytävää ei koskaan pitäisi yrittää puhdistaa esimerkiksi vanupuikolla. Se voi lisätä vaikun määrää ja työntää vaikkua syvemmälle korvaan, jolloin vaiva vain pahenee. Ulkokorvaa voi toki puhdistaa. Liiallisen vaikun poistamiseksi on olemassa lääkkeitä, joita saa apteekista ilman reseptiä. Suihkemaiset lääkkeet, esimerkiksi Wax Off, yksinkertaisesti suihkutetaan korvaan ja ne vaikuttavat heti ilman odotusaikaa. Eräät lääkkeet taas vaativat puolen tunnin vaikutusajan, jolloin täytyy olla paikallaan. 

Vaikku voi tuntua likaiselta ja monet haluavat pestä sen pois huolellisesti, mutta korvavaikusta on keholle kuitenkin hyötyä. Se auttaa torjumaan bakteereita ja poistuessaan korvasta vie likaa mukanaan. 

Korvista huolehtiminen on tärkeää

Monet aikuiset kärsivät liiallisen korvavaikun aiheuttamista vaivoista aivan turhaan. Lapsille, jotka vasta opettelevat puhumaan ja kommunikoimaan, kuulo on hyvin tärkeä aisti. Muutokset kuulossa, ärsytys korvakäytävässä tai kipu ja kutina korvissa tulisi ottaa vakavasti. Jos oireet tuntuvat voimakkailta tai korvat valuvat ja ovat kipeät, tulee ottaa yhteyttä lääkäriin.

Jos liiallisen korvavaikun (tai korvaan jääneen veden) hoitaa ajoissa, vaivat menevät ohi ilman vakavampia seurauksia.

 
Mainos:

Lue myös

Mainos:
Mainos:
Mainos: