Kirjoita hakusanasi

Menieren tauti on sisäkorvan sairaus, joka johtaa mm. kuulon heikkenemiseen.

Menieren tauti on sisäkorvan sairaus, joka johtaa mm. kuulon heikkenemiseen.

Menieren tauti

Menieren tauti on krooninen sisäkorvan sairaus, joka aiheuttaa kuulon heikkenemistä, tinnitusta ja huimauskohtauksia. Sekä naiset että miehet voivat sairastua tautiin, ja se puhkeaa yleensä 40–60 vuoden iässä. Lapset sairastuvat siihen hyvin harvoin.

Mainos:

Menieren taudin esiintyminen suvussa lisää sairastumisriskiä. Väsymys, stressi ja unen puute ovat tekijöitä, jotka voivat edesauttaa taudin puhkeamista. Säännölliset elämäntavat puolestaan ehkäisevät oireiden ilmaantumista. Arvioidaan, että Suomessa Menieren tautia sairastaa kaikkiaan noin 70 000, ja tautiin sairastuu vuosittain noin 2 500 lisää.

Mikä Menieren taudin aiheuttaa?

Tauti johtuu ilmeisesti nesteen aikaansaamasta paineesta sisäkorvassa. Tämä aiheuttaa taudille ominaista huimausta. Epäillään, että sisäkorvan kaarikäytävään kertyvän nesteen eli endolymfan määrä on liian korkea tai että sisäkorvan kyky poistaa nestettä on alentunut. Korvan simpukka ja tasapainoelimet jakavat saman nestejärjestelmän, mistä johtuen väärä paine voi vaikuttaa molempiin elimiin samanaikaisesti. Paineen lisääntyminen voi myös aiheuttaa huimausta ja kuulo-ongelmia. Menieren tauti on perinnöllinen, mutta myös psykosomaattisilla tekijöillä on vaikutusta sen puhkeamiseen, mikä tarkoittaa, että levottomuus ja stressi voivat toimia laukaisevina tekijöinä.

Menieren taudin oireet

Menieren tauti aiheuttaa huimauskohtauksia, jotka voivat kestää 20 minuutista 4–5 tuntiin. Tyypillisesti kohtauksen alkaessa korvassa tuntuu painetta tai kuulo heikkenee sairaassa korvassa. Samanaikaisesti korvassa kuuluu kohinaa tai soimista, jota kutsutaan tinnitukseksi. Sen jälkeen alkaa kiertohuimaus, jossa kaikki ympärillä tuntuu pyörivän.

Huimaus voi aiheuttaa pahoinvointia ja oksentelua, samalla kun potilaan on vaikea pysyä pystyssä ja kohdistaa katsettaan. Kohtauksen loputtua myös oireet vähenevät tai häviävät kokonaan. Jonkinlaisia lievempiä oireita, kuten sairaan korvan menemistä lukkoon voi esiintyä samoin kuin ohimeneviä keskittymis- ja tasapainovaikeuksia.

Diagnosointi

Sairaus voi olla vaikea tunnistaa, sillä monissa muissa sairauksissa esiintyy samanlaisia oireita. Arviointi perustuu potilaan tautihistoriaan. Sen jälkeen tehdään yleinen lääkärintarkastus, jossa testataan kuulo- ja tasapainoelinten toiminta. Testien avulla lääkäri voi sulkea pois muut samankaltaisia oireita aiheuttavat sairaudet.

Hoito

Menieren tautiin ei tunneta parannuskeinoa. Sen sijaan hoidossa keskitytään minimoimaan sairauden vaikutus potilaan arkipäivään. Lääkäri voi antaa tietoa sairaudesta ja antaa neuvoja ja vinkkejä, miten sairastunut voi sopeutua elämään taudin kanssa. Kohtausten ehkäisemiseksi pyritään esimerkiksi löytämään keinoja stressin vähentämiseen niin kotona kuin työpaikallakin. Fyysinen aktiivisuus samoin kuin suolan vähentäminen ruoasta voi olla myös hyväksi. Jos mikään muu keino ei auta oireisiin, voidaan sisäkorva leikata, mutta sekään ei takaa että oireet vähenevät. Menieren taudin aiheuttamat vaivat ovat yleensä elinikäisiä, mutta sopivilla elämäntavoilla useimmat potilaat voivat elää sairauden kanssa sen suuremmin häiritsemättä normaalia elämää.

Lisätietoa Menieren sairaudesta

Kuulon heikkeneminen sairaassa korvassa on lääkäreiden mukaan pysyvä. On olemassa monia hyviä tapoja hoitaa korvien soimista, mutta tällä hetkellä ei ole olemassa lääkettä, joka estäisi kuulon heikkenemisen.   

 
Mainos:

Tämä sairaus koskee asiaa:

Lue myös

Mainos:
Mainos:
Mainos: