Kirjoita hakusanasi

Karsastuksessa silmät eivät katso samaa kohdetta.

Karsastuksessa silmät eivät katso samaa kohdetta.

Karsastus (piilokarsastus, piilevä sisäänkarsastus, piilevä alaskarsastus)

Mainos:

Karsastuksessa silmien lihakset eivät toimi normaalisti ja yhdessä. Yleensä karsastus alkaa jo lapsuudessa.

Tavallisimmassa karsastuksen muodossa yksi silmä katsoo normaalisti kohteeseen, kun taas toinen silmä osoittaa sisään- tai alaspäin. Aikuisen yhtäkkiä alkanut karsastus johtuu yhden tai useamman silmälihaksen vaurioitumisesta tai jopa halvaantumisesta.

Yleistä karsastuksesta

Karsastava ihminen ei pysty suuntaamaan silmiään samaan kohteeseen. Joskus silmät osoittavat vastakkaisiin suuntiin, joskus taas toinen silmä osoittaa sisään- tai ulospäin. Karsastuksen syytä ei aina tiedetä, mutta se on usein perinnöllistä tai liittyy taittovirheeseen.

Aikuisella karsastus voi olla alkanut jo lapsuudessa piilokarsastuksena, joka ei ole aiheuttanut oireita. Karsastus voi tulla ilmi stressin, sairauden tai jopa vain väsymyksen seurauksena. Viime vuosina piilokarsastus on yleistynyt, mikä voi johtua muun muassa lisääntyneen näyttöpäätetyöskentelyn aiheuttamasta silmien rasituksesta.

Karsastuksen syyt

Karsastuksen syytä ei aina saada selville. Vaiva voi olla perinnöllinen tai johtua jostakin silmien viasta kuten likinäköisyydestä. Joissakin tapauksissa karsastus johtuu sairaudesta tai loukkaantumisesta. Esimerkiksi arpi silmän verkkokalvolla voi johtaa näön heikentymiseen. Tämä puolestaan voi aiheuttaa karsastuksen, kun huonosti näkevä silmä ei onnistu kohdistamaan katsetta normaalisti.

Milloin on syytä hakeutua hoitoon?

Äkillisesti alkava karsastus tai kahtena näkeminen, joka ei mene ohi parissa tunnissa, on syy ottaa yhteyttä terveyskeskukseen. Piilokarsastusta ei yleensä huomata näöntarkastuksessa. Onkin tärkeää hakeutua terveydenhoitoon, jos epäilee karsastusta, koska se voi aiheuttaa muita ongelmia.

Karsastuksen tutkiminen

Silmälääkäri tutkii silmien liikkeitä nähdäkseen, mitkä silmälihakset eivät toimi normaalisti. Samalla tutkitaan, onko potilaan karsastuksella jokin erityinen syy.

Jos karsastus johtuu silmälihasten halvaantumisesta, on yleislääkärin tarkastus aiheellinen. Yleislääkäri tarkistaa, onko kyse verenkierron häiriöstä. Tällöin on tärkeää mitata verenpaine, ottaa veri- ja virtsanäytteet sekä tarvittaessa tehdä röntgentutkimuksia.

Karsastuksen hoito

Karsastusta hoidettaessa on tärkeää tietää sen aiheuttaja. Verenkiertohäiriöstä johtuva karsastus poistuu yleensä muutamassa kuukaudessa. Muusta syystä aiheutunutta karsastusta hoidettaessa käytetään toisinaan lihaksia rentouttavaa lääkitystä, jotta silmälihasten yhteistoimintaa voitaisiin edistää. Muussa tapauksessa virheellistä näköä voidaan parantaa silmälasien avulla.

 
Mainos:

Tämä sairaus koskee asiaa:

Lue myös

Mainos:
Mainos:
Mainos: