Kirjoita hakusanasi

Verkkokalvon irtauma

Verkkokalvon irtauma

Mainos:

Verkkokalvon irtauma on harvinainen sairaus. Suomessa vuosittain arviolta 1 henkilö kymmenestätuhannesta sairastuu siihen. Verkkokalvon irtauma pystytään usein parantamaan lähestulkoon täysin, mutta joissakin tapauksissa näkö jää pysyvästi huonoksi.

Hoitoon on hakeuduttava heti, jos verkkokalvon irtauman oireita esiintyy. Jos hoitoa ei aloiteta parin viikon sisällä oireiden ilmestymisestä, suuri osa silmän aistisoluista ehtii kuolla. Aistisolujen kuoleminen johtaa näön heikkenemiseen tai pahimmassa tapauksessa sokeuteen.

Mikä aiheuttaa verkkokalvon irtaumaa?

Silmän verkkokalvolla olevista lukuisista aistinsoluista lähtee aivoihin hermoimpulsseja. Verkkokalvon irtaumassa verkkokalvo irtoaa omalta paikaltaan silmämunasta. Se voi johtua nesteen kerääntymisestä verkkokalvon alle. Yleensä nestettä pääsee verkkokalvon alle kalvossa olevan reiän kautta. Verkkokalvon irtauma voi johtua myös verkkokalvolla olevasta tulehduksesta. Sairaus on yleisempi likinäköisillä, koska likinäköisillä silmä on hieman normaalia pidempi, mikä johtaa yleensä verkkokalvon ohenemiseen. Verkkokalvon irtauma voi johtua myös synnynnäisestä rakenteen poikkeavuudesta. Lisäksi silmään kohdistunut isku voi aiheuttaa verkkokalvon irtauman.

Oireet

Tavallisimpia verkkokalvon irtauman oireita ovat salamointi, viivojen vääristyminen sekä näkökentän reunoilla oleva tumma varjo, joka voi myöhemmin myös liikkua koko näkökentän alueella. Näkökentässä voi esiintyä myös sumuisuutta ja utuisuutta, jonka läpi on vaikea nähdä. Verkkokalvon irtoaminen ei aiheuta kipua. Jos verkkokalvon irtaumalle tyypillisiä oireita esiintyy, on lääkäriin hakeuduttava heti. Varhain aloitettu hoito on edellytys hoidon onnistumiselle.

Verkkokalvon irtauman hoito

Verkkokalvon irtautuminen ja näkökyvyn menettäminen voidaan estää varhain aloitetulla hoidolla. Verkkokalvon irtaumaa voidaan ehkäistä laserhoidolla, jossa verkkokalvo korjataan laserilla polttamalla. Hoito kestää noin 10 minuuttia.

Jos verkkokalvo irtoaa, suoritetaan aina korjausleikkaus. Toimenpide tehdään tähystysleikkauksena paikallispuudutuksessa ja se kestää noin tunnin, jonka jälkeen potilaan on pysyttävä sairaalassa useita päiviä. Lievän verkkokalvon irtauman hoidossa silmään voidaan laittaa kaasua, joka korjaa verkkokalvolla olevan reiän sekä poistaa verkkokalvon sisällä olevan nesteen. Lopuksi verkkokalvo operoidaan laserilla polttamalla. Kaasu poistuu silmästä reilun viikon kuluessa.

Verkkokalvon irtauman korjausleikkauksen jälkeen

Leikkauksen jälkeen käytetään kipua lievittäviä silmätippoja. Silmä on usein leikkauksen jälkeen parin viikon ajan punainen ja kostea. Viikon kuluttua leikkauksesta silmä tarkastetaan. Jos irtauma on parantunut, potilas voi elää täysin normaalia elämää.

 
Mainos:

Tämä sairaus koskee asiaa:

Lue myös

Mainos:
Mainos:
Mainos: