Kirjoita hakusanasi

Värisokea ei erota tiettyjä värejä toisistaan.

Värisokea ei erota tiettyjä värejä toisistaan.

Värisokeus (poikkeava värinäkö)

Mainos:

Värisokeus tarkoittaa kyvyttömyyttä tai ainakin huonontunutta kykyä erottaa värejä toisistaan. Täydellinen värisokeus eli vain harmaan eri sävyjen näkeminen on erittäin harvinaista.

Tavallisin poikkeavan värinäön muoto on puna-vihervärisokeus (protanopia ja deuteranopia), jolloin punaisen ja vihreän erottaminen on vaikeaa.

Mistä värisokeus johtuu?

Silmissä on kahdenlaisia aistinsoluja, joita kutsutaan sauvasoluiksi ja tappisoluiksi. Tappisolut toimivat valossa ja vastaavat värien näkemisestä. Normaaleissa silmissä on kolmentyyppisiä tappisoluja: siniherkkiä, punaherkkiä ja viherherkkiä. Sauvasolut sen sijaan erottavat valon voimakkuuden eroja, ja niitä käytetään pääosin pimeässä näkemiseen.

Poikkeava värinäkö johtuu lähes aina siitä, että joitain tappisoluja ei ole tai ne ovat viallisia. Normaaliin värinäköön tarvitaan kaikkia kolmenlaisia tappisoluja. Osalla värisokeista on vain kahdenlaisia tappisoluja.

Värisokeus on usein perinnöllistä ja miehillä yleisempää kuin naisilla. Tutkimusten mukaan vähintään kahdeksalla prosentilla miehistä on poikkeava värinäkö, kun taas naisista osuus on vain noin yksi prosentti. Värisokeus voi myös aiheutua tapaturmasta, jolloin se saattaa ilmetä vain joissakin näkökentän osissa.

Värisokeus arkielämässä

Yleensä värisokeus ei haittaa juurikaan normaalia elämää. Toisaalta päivittäiset asiat kuten joukkoliikenteen linjakartan tutkiminen tai punaisten marjojen poimiminen vihreiden lehtien seasta aiheuttavat hankaluuksia. Ihminen saattaa olla jopa koko elämänsä värisokea tietämättään siitä, jos värisokeus ei aiheuta ongelmia. Poikkeava värinäkö estää kuitenkin toimimisen joissakin ammateissa. Esimerkiksi veturinkuljettajan, sähköasentajan ja lentokapteenin on turvallisuussyistä nähtävä värit normaalisti. 

Jos lapsella on poikkeava värinäkö, hänen voi olla vaikea esimerkiksi päiväkodissa tai koulussa noudattaa ohjeita, jotka perustuvat väreihin. Esimerkiksi viivan piirtäminen punaisesta pallosta vihreään voi olla mahdotonta. Lapsi ei välttämättä ymmärrä, miksi samalta näyttävillä väreillä on eri nimitykset. Jos lapsella on tällaisia ongelmia, syyksi voi siis paljastua värisokeus.

Värisokeuden eri muotoja

Poikkeavan värinäön yleisintä muotoa kutsutaan puna-vihervärisokeudeksi. Tällöin punaisen ja vihreän erottaminen toisistaan on vaikeaa. Puna-vihervärisokean voi olla jopa vaikea erottaa ruskea ja vihreä toisistaan, mutta sen sijaan khakin eri sävyjen näkeminen voi olla tarkempaa kuin ihmisellä, jolla on normaali värinäkö.

Värisokeuden epätavallisempi muoto on sini-keltavärisokeus, joka aiheuttaa ongelmia erottaa värejä skaalalla sinisestä keltaiseen. Sini-keltavärisokean on helpointa erottaa keltainen ja sininen toisistaan, mutta eron näkeminen liilan eri sävyjen, kuten violetin, laventelin tai purppuran, välillä on vaikeaa. Sini-keltavärisokea näkee kaikki liilan eri sävyt sinisinä.

On jopa täysin värisokeita ihmisiä, jotka näkevät kaiken mustavalkoisena, mutta tämä värisokeuden muoto on todella harvinainen.

 
Mainos:

Tämä sairaus koskee asiaa:

Lue myös

Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos: