Kirjoita hakusanasi

Hyvänlaatuinen asentohuimaus

Hyvänlaatuinen asentohuimaus

Mainos:

Huimaus johtuu hyvin usein hyvänlaatuisesta asentohuimauksesta. Hyvänlaatuista asentohuimausta voi esiintyä kenellä tahansa. Se ilmenee pään asennon muutoksen jälkeen tulevana huimauksena. 

Hyvänlaatuinen asentohuimaus (tai karusellihuimaus) johtuu sisäkorvan tasapainoelimen toimintahäiriöstä. Tasapainoelin koostuu kaarikäytävä- sekä korvakristallijärjestelmästä. Tasapainoaistimukset voivat muuttua, jos kaarikäytäviin kertyy korvakristalleista irtoavaa sakkaa. Tämän seurauksena ilmenee huimausta.

Syyt

Hyvänlaatuinen asentohuimaus voi johtua päähän kohdistuneesta vammasta tai virusinfektiosta, joka vaurioittaa tasapainohermoa. Yleensä sen aiheuttajaa ei kuitenkaan tiedetä. Hyvänlaatuinen asentohuimaus on huomattavasti yleisempi naisilla kuin miehillä. Naisilla sitä esiintyy varsinkin 40 ikävuoden jälkeen. Toistaiseksi ei tiedetä, miksi huimaus on naisilla yleisempää.

Oireita

Hyvänlaatuisen asentohuimauksen tyypillisin oire on noin 15 sekuntia kestävä voimakas kiertävä tai kallistava huimaus, joka ilmenee pään asennon muutosten jälkeen. Huimausta aiheuttaa etenkin makuulle meno, kyljen kääntäminen ja istualleen nousu. Huimausta voi ilmetä myös, kun päätä taivutetaan eteen ja taaksepäin. Liikkeen ei tarvitse olla äkillinen.

 Oireet alkavat usein aamulla, kun sängystä noustaan ylös. Jo pelkkä sängyssä kääntyily aiheuttaa huimausta. Huimauksen yhteydessä voi esiintyä tasapainovaikeuksia. Lisäksi suoraan käveleminen ja katseen kohdistaminen voi tuottaa vaikeuksia.

Hoito

Hyvänlaatuinen asentohuimaus paranee yleensä itsestään muutamassa viikossa, mutta sillä on taipumus uusia parannuttuaan. Huimaus uusiutuu arviolta puolella potilaista.

Hyvänlaatuista asentohuimausta ei voi hoitaa lääkkeillä, mutta sitä voidaan hoitaa ns. asentohoidolla. Hoidon tavoitteena on tyhjentää painovoiman avulla tasapainoelimen kaarikäytäviin kertynyt sakka. Hoitoon kuuluu erilaisia päällä ja vartalolla tehtäviä liikesarjoja, jotka suoritetaan alaan perehtyneen ammattilaisen valvonnassa. Ennen hoitoa on ensin kuitenkin selvitettävä huimauksen syy, sekä kummasta korvasta huimaus johtuu. Hoidosta on apua yli 85 %:lle potilaista.

 
Mainos:

Tämä sairaus koskee asiaa:

Lue myös

Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos: