Kirjoita hakusanasi

Silmän sidekalvontulehdus (konjunktiviitti)

Silmän sidekalvontulehdus (konjunktiviitti)

Mainos:

Silmän sidekalvontulehduksessa (konjunktiviitissa) silmä punoittaa ja vuotaa. Varsinkin aamuisin silmissä saattaa esiintyä roskan tunnetta tai kirvelyä. Silmä voi myös olla muurautunut umpeen rähmimisen takia. Yleensä tulehduksen aiheuttaa virus tai bakteeri.

Sidekalvontulehduksen syitä

Silmän sidekalvontulehdus (konjunktiviitti) johtuu sidekalvon eli silmän valkoisen osan päällä olevan kalvomaisen rakenteen tulehtumisesta. Silmän sidekalvontulehdukseen on useita syitä. Hyvin usein syynä on bakteerin aiheuttama tulehdus, mutta myös virukset ja sienet voivat aiheuttaa tulehduksia. Toisinaan syynä on allergia. 

Silmän sidekalvontulehdusta esiintyy usein hengitystietulehdusten yhteydessä. Kirkas auringonvalo tai tuuli voi ärsyttää ja kuivattaa sidekalvoa ja aiheuttaa silmässä punoitusta. Silmään voi myös joutua roska, joka aiheuttaa silmässä ärsytystä. Roskan voi yrittää poistaa itse runsaalla vedellä huuhtelemalla.

Sidekalvontulehduksen oireet

Yleisimpiä silmän sidekalvotulehduksen oireita ovat:

• silmä punoittaa

• silmä vuotaa, ja silmä voi muurautua umpeen rähmimisen takia

• silmissä voi olla roskan tunnetta

• silmä on kipeä, ja silmää saattaa kutittaa

• silmä on valonherkkä

Silmän runsas rähmiminen ja silmän umpeen muurautuminen on tyypillistä varsinkin bakteerin aiheuttamassa tulehduksessa. Allergisessa silmän sidekalvontulehduksessa silmä ei yleensä rähmi paljon ja oireet voivat kestää kauemmin kuin esimerkiksi virusten aiheuttamissa tulehduksissa.

Sidekalvontulehduksen hoito

Bakteerin aiheuttamaa tulehdusta hoidetaan antibiootteja sisältävillä silmätipoilla tai -salvoilla. Ennen silmätippojen laittoa rähmä poistetaan silmästä puhtaalla vedellä. Viruksen aiheuttama silmän sidekalvontulehdus paranee yleensä itsestään muutamassa päivässä. Silmä puhdistetaan huolellisesti useita kertoja päivässä puhtaaseen veteen kostutetulla vanulla tai apteekista saatavalla harsotaitoksella. Jos tulehdus ei ala parantua muutamassa päivässä tai tulehdus pahenee, on syytä hakeutua lääkäriin.

Sidekalvontulehduksen tarttuvuus

Silmän sidekalvontulehdus on hyvin yleinen lapsilla. Tulehdusta esiintyy usein vilustumisen yhteydessä. Silmä punoittaa, on ärtynyt ja rähmii. Silmäluomien turvotusta voi myös esiintyä. Yleensä tulehdus paranee itsestään muutamassa päivässä.

Silmän sidekalvontulehdus tarttuu helposti. Hyvästä käsihygieniasta huolehtiminen on tärkeää varsinkin flunssakauden aikana.

Milloin lääkäriin

Lääkäriin kannattaa hakeutua, jos 

  • oireet jatkuvat yli viikon
  • silmässä on roska, jota ei saa itse poistettua
  • vain toinen silmä on tulehtunut

 

Mainos:

Tämä sairaus koskee asiaa:

Lue myös

Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos: