Kirjoita hakusanasi

Tinnitus

Tinnitus

Mainos:

Tinnituksessa kuullaan ääniä, jotka eivät tule ulkopuolelta. Tinnitus voi ilmetä monin eri tavoin, mutta yleisimmät kuultavat äänet ovat meluäänet ja korkea piippaus. Yllättävän monet ihmiset kärsivät elämänlaatua heikentävästä tinnituksesta. Suurin osa kuitenkin pystyy elämään normaalia elämää. Useimmiten tinnitus paranee itsestään eikä siihen ole löydetty lääketieteellistä parannuskeinoa. 

Miksi tinnitusta esiintyy

Tinnitus ei ole sairaus, vaan se on oire. Useimmilla apuun hakeutuvilla on kuulovamma. Melulle altistuminen voi aiheuttaa tinnitusta, mutta se voi johtua myös muista syistä, kuten:

  • Jännittyneistä leuka-, hartia- ja niskalihaksista
  • Stressistä

Tinnituksen eri tyypit

Tinnituksesta voidaan erottaa kolme eri tyyppiä, jotka voivat olla yhteydessä toisiinsa. Ne ovat kuuloon liittyvä, fyysinen ja masennukseen sekä ahdistuneisuuteen liittyvä tinnitus. 

  • Kuuloon liittyvä – voi johtua melusta.
  • Fyysinen – johtuu fyysisistä vammoista. On myös yhteydessä purennan ja leuan alueen ongelmien kanssa. 
  • Väsymykseen liittyvä – vaikean tinnituksen ja stressin yhdistelmä. 

Tinnituksen yleisimpiä oireita

Tinnitusta on sellaisten äänten kuuleminen, jotka eivät tule ympäristöstä. Tinnitus voi olla esimerkiksi kovaa piippausta. Se voi aiheuttaa myös muita ongelmia. Kuten:

  • unihäiriöitä
  • heikentynyttä keskittymiskykyä
  • väsymystä ja masentuneisuutta

Tinnituksen toteaminen

Tinnitusta ei voida todeta testeillä. Siksi henkilö, jolla on tinnitusta, määrittelee sen itse. Kyselylomakkeilla voidaan selvittää erinäisiä asioita, kuten kuinka usein tinnitus aiheuttaa ongelmia, vaikeuttaako se päivittäistä elämää, onnistuuko töissä keskittyminen, onko unihäiriöitä jne. 

Tinnituksen hoito

Tinnitusta voidaan hoitaa monin eri tavoin. Tinnitus aiheuttaa usein enemmän kuin yhden ongelman, joten jokainen potilas arvioidaan henkilökohtaisesti. 

Etsi hoitokeino

Tinnitusta voidaan arvioida usein joko sairaalassa tai yleislääkärillä. Joskus tarvitaan kuulokoe. 

 
Mainos:

Tämä sairaus koskee asiaa:

Lue myös

Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos: