Kirjoita hakusanasi

Näärännäppy

Näärännäppy

Mainos:

Näärännäppy on silmäluomen talirauhasen tulehdus. Tulehdus saattaa olla talirauhasessa ripsien karvatupessa tai silmäluomen reunalla. Näärännäppy on punainen, arka ja kutiava näppylä, joka saattaa olla keskeltä keltainen. Tulehtunut rauhanen saattaa olla hyvinkin kipeä sekä aiheuttaa kovaa ärsytystä. Yleensä näärännäppy puhkeaa itsestään parin päivän kuluessa, jolloin lääkehoito ei ole tarpeen.

Miten näärännäppy syntyy

Silmäluomissa, aivan ripsien juuressa on useita talia tuottavia pieniä rauhasia. Rauhasen tulehtuessa muodostuu melko nopeasti aristava näppylä, joka voi sijaita niin ylä- kuin alaluomessakin. Näärännäppy on bakteerin aiheuttama tulehdus.

Näärännäpyn oireita

Alkuvaiheessa silmäluomessa on usein punoittava, kosketusarka ja turvonnut näppylä. Arkuutta saattaa esiintyä myös laajemmalla alueella silmässä. Näärännäpyn kehittyessä luomen reunassa on nähtävillä keskeltä keltainen kohouma (noin 1 mm–1 cm). Näärännäppy hankaa ja ärsyttää silmää.

Tulehdus on pahimmillaan parin päivän kuluttua kohouman ilmestymisestä. Silmäluomen talirauhasen parantuminen itsestään kestää jopa 10 päivää. Jos näärännäpyn oireet eivät häviä reilussa viikossa, se on saattanut koteloitua ja muuttua luomirakkulaksi. Luomirakkula on suurentuva, kovantuntuinen patti, joka johtuu tukkeutuneesta talirauhasesta. Luomirakkula on vaaraton ja se voidaan poistaa yksinkertaisella kirurgisella toimenpiteellä, jos se ei ole hävinnyt 3-6 kuukauden kuluessa.

Näärännäpyn hoito

-Yleensä näärännäppy tyhjenee itsestään puhkeamalla muutaman päivän kuluessa. Tällöin voi poistua myös hieman verta. Näärännäpyn puhjetessa silmää voidaan pyyhkiä varovasti lämpimällä vedellä.

-Mikäli näärännäppy on erityisen suuri, oireita voidaan helpottaa antibioottia sisältävällä silmävoiteella.

-Oireiden pitkittyessä kannattaa ottaa yhteyttä terveyskeskukseen. 

Hyviä neuvoja

Näärännäppyä esiintyy enemmän henkilöillä, joilla on kuivat silmäluomet. Kuivia silmäluomia voi voidella apteekista saatavalla pehmentävällä salvalla.

 

Mainos:

Tämä sairaus koskee asiaa:

Lue myös

Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos: