Kirjoita hakusanasi

Likitaittoisuus (myopia) ja laserkäsittely

Likitaittoisuus (myopia) ja laserkäsittely

Mainos:

Likitaittoisuus (myopia) on tavallinen silmän taittovirhe, joka on useimmiten perinnöllinen. Likinäköinen henkilö ei näe selvästi kauaksi. Silmien likitaittoisuus huomataan yleensä kouluiässä ja se lisääntyy 20–25-vuoden ikään asti, minkä jälkeen likitaitteisuus useimmiten vakiintuu. Useimpien likinäköisten silmät voidaan leikata laserilla, jolloin silmät taittavat paremmin valoa ja henkilön ei tarvitse enää käyttää silmälaseja tai piilolinssejä.

Mistä likitaitteisuus johtuu

Likinäköinen henkilö näkee kauas epätarkasti, koska likitaittoisen silmän taittovoima on liian suuri suhteessa sen pituuteen. Likitaittoisella tarkka kuva muodostuu verkkokalvon etupuolelle, jolloin verkkokalvotasolla kuva on epätarkka. Likinäköiset näkevät hyvin lähietäisyyksille, mutta kauas katsoessaan he näkevät kohteet epätarkkoina. Tämän vuoksi he usein siristelevät silmiään tarkentaakseen näkemäänsä.

Likitaittoisuuden hoito

Likitaittoisuus voidaan korjata laserleikkauksella niin, että henkilö ei enää tarvitse silmälaseja tai piilolinssejä. Laserleikkauksen edellytyksenä on, että henkilö on täyttänyt 20 vuotta ja hänen näkönsä on pysynyt samana vähintään kaksi vuotta. Ennen laserleikkausta potilaalle annetaan rauhoittavaa lääkettä ja silmiin laitetaan puudutustippoja. Leikkaus on kivuton ja kestää lyhyen aikaan. Potilas on hereillä koko operaation ajan.

Lasersäde muodostuu hyvin kapeista ja tehokkaista valokimpuista. Tavallisimmat laserleikkausmenetelmät ovat:

  • Lasek (Elsa), jossa laserkäsittely tehdään sarveiskalvon pintaan.
  • Lasik, jossa sarveiskalvoa käsitellään laserilla ja perinteisen silmäkirurgian menetelmin.

Jos likitaitteisuus on suurta, taittovirhe voidaan laserhoidon sijaan korjata esimerkiksi linssileikkauksella.

Lasek Elsa

Lasek Elsa on turvallinen menetelmä, jossa sarveiskalvoa käsitellään ilman veistä. Sarveiskalvon pintaepiteelikerros pehmennetään miedon alkoholin avulla, minkä jälkeen epiteeli ”rypytetään” sivuun ja tehdään tarvittava taittovoimahionta sarveiskalvon pintaan. Lopuksi pintaepiteelikerros rullataan takaisin paikoilleen. Elimistön oma solukerros toimii kuten laastari ja peittää sarveiskalvolle syntyneet pienet pintahaavat. Tämän jälkeen lääkäri laittaa silmän päälle piilolinssin, joka suojaa silmää 2 – 3 päivän ajan.

Operaatio on kivuton, mutta silmää voi särkeä joitakin päiviä sen jälkeen. Sairausloman pituus on neljä päivää, joiden aikana näkökyky vaihtelee ja voi olla jonkin verran epäselvä. Autoa voi ajaa 1–2 viikon kuluttua leikkauksesta.

Lasik

Lasik on silmäleikkaus, jossa yhdistyvät perinteinen silmäkirurgia ja sarveiskalvon laserleikkaus. Toimenpiteessä sarveiskalvon pintaan tehdään läppä, joka taitetaan sivuun. Tämän jälkeen läpän alta paljastunutta sarveiskalvon sisäistä kudosta muokataan laserilla halutun muotoiseksi taittovirheen korjaamiseksi ja läppä asetetaan takaisin paikoilleen. Käytännön syistä molemmat silmät käsitellään usein samalla kertaa. Lasik-menetelmää voidaan käyttää ainoastaan tarpeeksi paksulle sarveiskalvolle, koska toimenpide tehdään osaksi veitsellä.

Silmä paranee toimenpiteen jälkeen nopeasti. Potilas näkee jo seuraavana päivänä suhteellisen hyvin, voi mennä töihin ja ajaa autoa. Monet tosin tuntevat silmissään valonarkuutta ja epämiellyttävää hiertymän tunnetta operaation jälkeen. Toimenpide on kivuton. Nykyään Lasikissa käytetään sarveiskalvon käsittelyyn veitsen sijaan laseria, jolloin toimenpide on hellävaraisempi.

Komplikaatiot

  • Likitaitteisuus ei ole kokonaan korjaantunut.
  • Hämäränäön ongelmat, jotka yleensä häviävät ajan myötä.
  • Kuivasilmäisyys, joka häviää noin puolen vuoden kuluttua. Kuivasilmäisyyttä voidaan hoitaa silmien kostutustipoilla. 

Linssileikkaukset

Kun taittovirhe on suuri tai kun sarveiskalvo on ohut, tehdään yleensä linssileikkaus. Kaksi yleisintä linssileikkausmenetelmää ovat:

  • Intraocular Contact Lens (ICL) – silmänsisäinen piilolinssi

Likitaitteisuutta voidaan hoitaa myös hyvin ohuella keinolinssillä, joka on tehty kollageenista tai silikonista. ICL on pehmeän piilolinssin kaltainen linssi, joka asetetaan värikalvon ja silmän oman linssin eli mykiön väliin.

  • Refractive Lens Exchange (RLE)

RLE-toimenpiteessä silmän mykiö poistetaan ja tilalle asetetaan keinotekoinen muovilinssi. Toimenpide tehdään paikallispuudutuksella, ja on täysin kivuton. Toimenpiteen kesto on noin kymmenen minuuttia, ja se tehdään silmä kerrallaan.

 

Mainos:

Tämä sairaus koskee asiaa:

Lue myös

Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos: