Kirjoita hakusanasi

Iholle tehtävillä pistokokeilla voidaan kartoittaa allergeenejä, jotka aiheuttavat anafylaktisen reaktion.

Iholle tehtävillä pistokokeilla voidaan kartoittaa allergeenejä, jotka aiheuttavat anafylaktisen reaktion.

Vakava allerginen reaktio (anafylaktinen shokki)

Mainos:

Allergiset oireet voivat joskus ilmetä vaikeana allergisena reaktiona, joka on onneksi suhteellisen harvinainen. Vakava allerginen reaktio eli anafylaktinen shokki saattaa olla hengenvaarallinen ja vaatii lähes aina sairaalahoitoa.

Anafylaktisen shokin oireet

Tavallinen allergia esiintyy yleensä nuhana, hengittämisvaikeuksina tai iho-oireina. Silmien vuotaminen, kutina ja ärsytys ovat myös yleisiä oireita. Anafylaktisen shokin yhteydessä tavataan usein seuraavat oireet:

  • puutumisen tunne huulissa, 
  • puutumisen tunne kielessä,
  • iho-oireet, kuten kutina ja punoitus, leviävät nopeasti kasvoihin, päänahkaan, nenään ja kieleen.

Oireiden välitön hoito on tärkeää, sillä ne voivat pitkittyessään johtaa hengenahdistukseen, huimaukseen, voimakkaisiin iho-oireisiin sekä turvotukseen huulissa, kielessä ja nielussa.

 

Anafylaktisen reaktion hoito

Yleensä henkilö, joka on joskus saanut voimakkaan allergisen reaktion, pyrkii välttämään allergiaa laukaisevia tekijöitä. Usein hän myös tietää, kuinka toimia reaktion ilmetessä. Usein henkilö, jolla on vakavia allergioita, kuljettaa adrenaliinikynää aina mukana taskussa tai kassissa. Adrenaliiniruiske pistetään reiteen itse tai toisen avustuksella. Oireiden hoitamiseen voidaan käyttää myös kortisoni- tai antihistamiinitabletteja.

Yliherkkyysreaktio saattaa olla hengenvaarallinen. Oireet voimistuvat nopeasti, joten hoitoon kannattaa hakeutua jopa adrenaliinipistoksen ottamisen jälkeen. Soita hätänumeroon 112 välittömästi, jos epäilet saaneesi vakavan allergisen reaktion.

Pahimmassa tapauksessa yliherkkyysreaktion saaneen henkilön hengitys pysähtyy, jolloin elvytys on tarpeen.

Mikä laukaisee yliherkkyysreaktion?

Tavallisimmat anafylaktisen shokin aiheuttajat ovat:

  • manteli
  • maapähkinä
  • äyriäiset
  • kala
  • maito
  • ampiaiset
  • mehiläiset

Lasten kohdalla yliherkkyysreaktion laukaisijaa saattaa olla vaikea määritellä. Usein taustalla on muitakin allergioita. Jos sinulla on allergia tai olet aiemmin saanut anafylaktisen reaktion, sinun tulee ottaa selvää jo ennakkoon, miten toimia tilanteessa. Vakavan allergisen reaktion yllättäessä voit aina myös soittaa hätänumeroon 112 ja kysyä toimintaohjeita.  

 
Mainos:

Tämä sairaus koskee asiaa:

Lue myös

Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos: