Kirjoita hakusanasi

Allergeeneja on erityisesti kissan syljessä, virtsassa ja talirauhasissa.

Allergeeneja on erityisesti kissan syljessä, virtsassa ja talirauhasissa.

Kissa-allergia

Mainos:

Kissan aiheuttama allergia on yleinen vaiva. Se ilmenee yleensä jo lapsuudessa tai varhaisessa teini-iässä, mutta myös ympäristötekijät voivat vaikuttaa siten, että allergia kehittyy myöhemmällä iällä. 

Kissa-allergiasta kärsivän voi olla vaikeaa puolustautua allergisia reaktioita vastaan, sillä allergeeneja on lähes kaikkialla. Allergialääkkeet saattavat helpottaa oireita.

Aggressiivinen allergia

Kissa-allergia on yleisin turkiseläimen aiheuttama allergia ja lisäksi myös kaikkein ”aggressiivisin”, sillä allergeenihiukkaset säilyvät ilmassa todella pitkään – vielä perusteellisen siivouksenkin jälkeen. Kissanomistajat saattavat kuljettaa allergeeneja mukanaan myös työpaikalle, kouluun ja muihin yleisiin tiloihin.

Allergiaoireita voi siis ilmetä, vaikka lähettyvillä ei olisi yhtäkään kissaa.

Kissa-allergian oireet

Allergeeneja on ennen kaikkea kissan syljessä, virtsassa ja talirauhasissa. Kissa puhdistaa itseään usein nuolemalla, ja tällöin turkkiin kerääntyy suuri määrä allergeeneja. Ne muodostavat kuivuessaan hienojakoista pölyä, jota leviää ilmaan.

Kun allerginen hengittää allergeeneista muodostunutta pölyä tai pöly joutuu kosketuksiin silmien ja limakalvojen kanssa, kehon tuottamat histamiinit laukaisevat allergisen reaktion.

Oireet

  • Tukkoinen nenä
  • Vuotava nenä
  • Aivastelu
  • Punaiset ja kutiavat silmät
  • Nokkosihottuma ja kutina
  • Astma

Kissa-allergian diagnosointi

Kissan aiheuttama allergia voidaan yleensä diagnosoida ensisijaisesti oireiden perusteella, mutta usein allergia todetaan pistokokeella ja/tai verikokeella, jotta voidaan varmistua oireiden allergiaperäisyydestä.

Astmaa muistuttavien oireiden ilmetessä testataan myös keuhkojen kunto.

Kissa-allergian hoito

Lievempiä oireita hoidetaan apteekista ilman reseptiä saatavilla antihistamiineilla ja kortisonia sisältävällä nenäsumutteella. Jos oireet ovat astmaattisia, lääkäri voi määrätä avuksi kortisonia sisältävän inhalaattorin ja hengitysteitä avaavaa lääkettä.

Allergiarokotus saattaa olla tarpeellinen, jos kissa-allergia on todella vaikea.

Kissa-allergian kanssa eläminen

Allergeenien välttäminen kokonaan voi olla vaikeaa, mutta jos olet menossa kylään kissatalouteen tai oleskelet tiloissa, joissa allergeeneja voi esiintyä, voit vähentää oireilua ottamalla muutamaa tuntia aikaisemmin antihistamiinia tai astmalääkettä.

Oman kissan hankkimista kannattaa harkita tarkkaan, jos olet sille allerginen.

 
Mainos:

Lue myös

Mainos:
Mainos:
Mainos: