Kirjoita hakusanasi

Koiran aiheuttama allergia on yksi yleisimpiä eläimen aiheuttamia allergioita.

Koiran aiheuttama allergia on yksi yleisimpiä eläimen aiheuttamia allergioita.

Koira-allergia

Mainos:

Koira-allergia kehittyy yleensä jo varhaisessa vaiheessa ja usein sen aiheuttaa perheen oma lemmikki.

Perinnöllisyys on monesti yksi syy turkiseläimen aiheuttaman allergian syntyyn. Sen sijaan mikään ei viittaa siihen, että koiran omistavien perheiden lapset saisivat allergian useammin kuin muut.

Allergiaa aiheuttamattomat koirarodut

Lieviä allergiaoireita voi helpottaa allergialääkityksellä, mutta allergian paras hoitokeino on välttää kontaktia koiriin. Usein puhutaan allergiaa aiheuttamattomista koiraroduista, mutta mitään täysin varmasti allergiaa aiheuttamatonta koirarotua ei valitettavasti ole.

Tavallinen eläinallergia

Koira-allergia on yksi yleisimmistä eläimen aiheuttamista allergioista ja se on yleistynyt entisestään viimeisten vuosisatojen aikana. Voi olla, että samalla kun kotimme ovat muuttuneet puhtaammiksi ja hygieenisemmiksi, me olemme muuttuneet herkemmiksi erilaisille allergeeneille.

Koira-allergian syitä

Koiran karvat eivät aiheuta allergiaa, vaan allergeenejä löytyy ennen kaikkea koiran syljestä, virtsasta ja talirauhasista. Allergeenit pääsevät usein leviämään eläimen turkkiin kerääntyneiden, sen iholta vapautuneiden hilsehiukkasten kautta.

Allergisia oireita voi ilmetä suorassa kontaktissa koiran nuolaistessa kättä tai kasvoja. Allergeenejä sisältävät hiukkaset saattavat päästä elimistöön myös hengityksen kautta tai niiden joutuessa kosketuksiin silmien kanssa.

Koira-allergian oireet

Seuraavat oireet ovat tyypillisiä koiran aiheuttaman allergian oireita:

  • Tukkoinen ja/tai vuotava nenä
  • Aivastukset
  • Punaiset ja kutiavat silmät
  • Nokkosihottuma ja kutina
  • Astmaattiset oireet, kuten vinkuva hengitys, hengitysvaikeudet ja yskä

Koira-allergian toteaminen

Jotta lääkäri osaisi tehdä oikean diagnoosin, on tärkeää kertoa millaisia oireita allergisella on sekä miten usein ja millaisissa tilanteissa niitä ilmenee. Tärkeää on myös mainita, jos kotona on koira. Usein allergia todetaan pistokokeella ja/tai verikokeella, jolla selvitetään vasta-aineiden määrä.

Mahdollista on myös selvittää, mille nimenomaiselle allergeenille henkilö on erityisen herkkä. Jos on syytä epäillä astmaa, myös keuhkojen kunto voidaan testata.

Koira-allergian hoito

Lievempiä oireita hoidetaan apteekista ilman reseptiä saatavilla antihistamiineilla ja kortisonia sisältävällä nenäsumutteella. Jos oireet ovat astmaattisia, voi lääkäri määrätä avuksi kortisonia sisältävän inhalaattorin ja hengitysteitä avaavaa lääkettä.

Jos koira-allergia on todella vaikea, saattaa allergiarokotus olla välttämätön.

Koira-allergian kanssa eläminen

Allergeenien välttäminen kokonaan voi olla vaikeaa, mutta jos olet menossa kylään koiratalouteen tai oleskelet tiloissa, missä allergeeneja voi esiintyä, voit ehkäistä oireiden syntymistä ottamalla muutamaa tuntia aikaisemmin allergia- tai astmalääkettä.

Joskus myös omasta koirasta luopuminen voi olla voinnin paranemisen kannalta välttämätöntä.

 
Mainos:

Lue myös

Mainos:
Mainos:
Mainos: