Kirjoita hakusanasi

Yksi tapa testata näköä on käyttää niin kutsuttua Amslerin karttaa. Kuva: Shutterstock

Yksi tapa testata näköä on käyttää niin kutsuttua Amslerin karttaa. Kuva: Shutterstock

Keltatäplän ikämuutokset (makularappeuma) on yleisin näön heikkenemisen syy yli 60-vuotiailla.  Kuva: Shutterstock

Keltatäplän ikämuutokset (makularappeuma) on yleisin näön heikkenemisen syy yli 60-vuotiailla. Kuva: Shutterstock

Testaa, onko sinulla keltatäplään liittyviä näköongelmia

Keltatäplän ikämuutokset (makularappeuma) tarkoittavat, että silmän verkkokalvon keltatäplässä on patologisia muutoksia. Se on yleisin näön heikkenemisen syy yli 60-vuotiailla. Keltatäplässä on kaksi erilaista ikämuutosta - kuiva ja kostea, joista kuiva on yleisin.

Mainos:

Keltatäplän ikämuutokset (makularappeuma) tarkoittavat, että silmän verkkokalvon keltatäplässä on patologisia muutoksia. Se on yleisin näön heikkenemisen syy yli 60-vuotiailla. Keltatäplässä on kaksi erilaista ikämuutosta – kuiva ja kostea, joista kuiva on yleisin.

Ei tiedetä, mistä keltatäplän ikämuutokset johtuvat, mutta taudin riski kasvaa iän myötä ja se on yleisempi naisilla kuin miehillä. Keltatäplä on noin 2-3 mm:n alue silmän verkkokalvon keskellä, jossa näkö on tarkimmillaan. Se johtuu siitä, että täällä suurin osa verkkokalvon näkösoluista on tiiviisti yhdessä. Iän myötä keltatäplä voi muuttua, mikä saattaa heikentää näköä ja ennen kaikkea terävää näköä.

Ikämuutokset

Keltatäplän ikämuutokset ovat yleisin syy merkittävään näön heikkenemiseen yli 60-vuotiailla ja se yleistyy ikääntymisen myötä. Noin 25–30 prosentilla kaikista yli 70-vuotiaista on sairaus jossain muodossa.

Keltatäplässä on kaksi erilaista ikämuutosta – kuiva ja kostea. Lääketieteessä niitä kutsutaan kuivaksi tai kosteaksi AMD:ksi (ikään liittyväksi makularappeumaksi). Kosteaa muotoa edeltää aina kuiva muoto.

  • Kuiva muoto on yleisin, ja sitä esiintyy 80-90 prosentilla tautiin sairastuneista. Näkö heikkenee usein hitaasti ja johtaa tarkan näön asteittaiseen häviämiseen. Toisin sanoen lukeminen on yhä vaikeampaa ja lopulta vain ääreisnäkö on jäljellä. Keltatäplän kuivat ikämuutokset hajottavat valoherkkiä soluja, ja kun solut lakkaavat toimimasta, näkö heikkenee. Kuivaan muotoon ei ole lääkehoitoa, mutta erilaisista antioksidanteista, rasvahapoista, vitamiineista ja kivennäisaineista on tehty tutkimuksia, joiden mukaan ne voivat ehkäistä ja hidastaa kehitystä. Näiden ravintoaineiden yhdistelmällä on osoitettu hyviä tautia hidastavia vaikutuksia.
  • Kostea muoto tulee noin 10-20 prosentille kuivaa ikärappeumaa sairastavista. Kuivat ikämuutokset ovat ärsyttäneet verkkokalvoa niin paljon, että verkkokalvo tulehtuu ja turpoaa. Asiat ja esineet, jotka on aiemmin nähnyt suorina, muuttuvat vinoiksi, eli näkökenttä vinoutuu. Näkökyky voi heikentyä nopeasti, joskus muutamassa päivässä tai viikossa, ja voi nopeasti heikentää näköä vakavalla tavalla. Syynä on se, että keltatäplän alle muodostuu uusia, ohuita verisuonia. Nämä verisuonet ovat hauraita ja niistä vuotaa nestettä ja verta keltatäplän alla, mikä saa sen turpoamaan. Näkökentän keskellä oleva näöntarkkuus on heikentynyt, kun taas ulompi näkökenttä ei muutu. Kostea muoto aiheuttaa vakavampia oireita, mutta lääkehoito silmäpistoksilla voi ehkäistä näön heikkenemistä ja joskus jopa parantaa sitä edellyttäen, että se havaitaan ja hoito aloitetaan ajoissa.

Keltatäplän ikämuutosten yleiset oireet

Keltatäplän kuivissa ikämuutoksissa näkö muuttuu hitaasti ja sairauden huomaaminen voi kestää useita vuosia. Se huomataan vasta silloin, kun niin monet keltatäplän näkösolut ovat vaurioituneet tai tuhoutuneet, että osa keltatäplän toiminnasta on hävinnyt. Sen voi havaita näkökentän sokeina pisteinä tai näön sumentumisena. Esimerkiksi kasvoja on vaikea tunnistaa.

Yleinen keltatäplän kosteiden ikämuutosten oire on poikkeava näön kokemus, toisin sanoen näkökenttä vinoutuu. Suorat viivat näyttävät vinoilta ja kasvot voivat näyttää vääristyneiltä. Tämä johtuu siitä, että verkkokalvo on turvonnut ja juuri muodostuneista ja hauraista verisuonista vuotaa nestettä keltatäplän alle.

Keltatäplän ikämuutosten diagnoosi

Keltatäplän ikämuutosten diagnosoimiseksi tehdään silmänpohjatutkimus. Se voidaan tehdä silmäklinikalla tai tietyillä optikoilla, joilla on silmänpohjakamerat. Näöntarkkuus tutkitaan ja keltatäplä tutkitaan erityisellä silmänpohjakameralla, joka kuvaa verkkokalvoa, Se näyttää, ovatko ikämuutokset heikentäneet näköä. Kuvauksessa selviää myös, ovatko muutokset kuivaa vai kosteaa muotoa.

Näön testaaminen Amslerin kartalla

Monet silmäsairaudet ja oireet voivat viitata silmäsairauksiin, esimerkiksi keltatäplässä. Yksi tapa testata näköä on käyttää niin kutsuttua Amslerin karttaa. Se on kortti, jossa on ruutukuvio, ja sen keskellä on musta piste, jota katsotaan yhdellä silmällä kerrallaan. Jos ruutukuvion viivat näkyvät vääristyneinä, epäselvinä tai näkökentästä puuttuu ruutukuvion osia, on mentävä välittömästi silmälääkärille lisätutkimuksiin.

Vääristynyt Amslerin kartta saattaa näyttää tältä:

Lataa Amslerin kartta ja testaa näkösi täältä

Lääkehoidot

Keltatäplän kosteisiin ikämuutoksiin on olemassa lääkehoito. Lääkehoito on yleisin hoito keltatäplän kosteisiin ikämuutoksiin. On tärkeää, että hoitona on lääke, joka on hyväksytty tämäntyyppiseen hoitoon. Lääke injektoidaan silmään ruiskulla. Muutaman hoitokerran jälkeen näkö usein paranee.

Lääke auttaa hidastamaan haitallisten verisuonten muodostumista keltatäplän alle ja estää nesteen vuotamisen niistä.

Keltatäplän ikämuutosten ehkäisy

Maailman laajimmat plasebokontrolloidut silmäsairaustutkimukset, AREDS ja AREDS2, osoittivat, että vitamiinien (antioksidanttien), sinkin ja kuparin sekä luteiinin ja zeaksantiinin yhdistelmä vähensi keltatäplän ikämuutosten riskiä 27 prosentilla. Tutkimukset osoittavat, että taudin kulku hidastuu niin, että heikkenemistä ei tapahdu. On mielenkiintoista huomata, että vain tiettyjen yksittäisten vitamiinien tai antioksidanttien nauttimisella ei ollut samaa vaikutusta kuin eri aineiden yhdistelmällä. Tutkimuksen toteutti The National Institutes of Health Yhdysvalloissa.

Viimeisimmässä AREDS2-tutkimuksessa käytetyt aineet olivat:

  • C-vitamiini: 500 mg
  • E-vitamiini: 268 mg
  • Kupari: 2 mg
  • Sinkki: 25 mg
  • Luteiini: 10 mg
  • Zeaksantiini: 2 mg

Ruotsin markkinoilla on tällä hetkellä näitä aineita sisältäviä ravintolisiä. On tärkeä tarkistaa, että ne sisältävät vähintään edellä mainitut määrät luteiinia ja zeaksantiinia, koska ne ovat tärkeä osa kokonaisuutta ja niitä on vaikea saada tavallisesta ruokavaliosta oikeita määriä. Normaali länsimainen ruokavalio sisältää noin 1-3 mg luteiinia, minkä vuoksi tutkimuksessa käytettyjä tasoja on vaikea saavuttaa ilman lisäravinteita tai merkittävää ruokavalion muutosta.

Hyviä neuvoja

Molempien silmien näkö on syytä tarkistaa säännöllisesti peittämällä silmät vuorotellen. Jos huomaat, että näkö heikkenee ja jos yhtäkkiä alat nähdä suorat viivat vinoina tai että sanat eivät näy teksteissä, on syytä hakeutua suoraan silmäklinikalle.

Varhainen diagnoosi ja hoidon saaminen on ratkaisevan tärkeää näön säilyttämiseksi. Siksi on varattava aika välittömästi silmäklinikan silmälääkärille tai yksityiselle silmälääkärille, tai vaihtoehtoisesti optikolle jolla on käytössään silmänpohjakamera ja joka ottaa yhteyttä silmälääkäriin. AMD ei aiheuta sokeutumista, mutta tarkan näön alue heikkenee. Jos saat varhaisen diagnoosin, voi olla syytä tarkistaa ruokavaliota ja/tai ottaa lisäravinteita taudin etenemisen hidastamiseksi.

Elämä heikentyneen näön kanssa

Näön heikkeneminen vaikuttaa jokapäiväiseen elämään. Arkiaskareista ei ole yhtä helppo selvitä, ja monet saattavat tuntea olevansa eristyksissä ja kokevat menettävänsä itsenäisyytensä. Voi olla vaikea lukea, katsella televisiota, tehdä käsityötä ja pidemmälle edenneet muutokset estävät autolla ajamisen. Henkilökohtainen vapaus voi rajoittua. Mutta tekniset ja optiset apuvälineet, kuten erikoissilmälasit ja suurennuslasi, antavat paljon apua. Vaikeasta näkövammasta kärsivät saavat apua kuljetuspalvelujen ja kotihoidon muodossa.

Silmäklinikalla tai näönhuoltokeskuksista saa paljon tietoa siitä, mistä voi hakea apua.


Lue myös

Mainos:
Mainos:
Mainos: